Wanneer verkoop je best een huis na overlijden?

Wanneer verkoop je best een huis na overlijden?

Dit bericht delen

Rouwverwerking na een overlijden is een zwaar emotioneel proces voor de nabestaanden. Jammer genoeg is het zo dat er naast de begrafenis ook nog vele andere zaken geregeld moeten worden. Zo kan het zijn dat je als erfgenaam het huis van de overledene erft. Vaak gaat het zelfs om meerdere erfgenamen die samen moeten beslissen wat er met het huis staat te gebeuren. Dit brengt een hoop vragen met zicht mee.

Wanneer verkoop je best een huis na overlijden en hoe ga je hiervoor te werk?

Wij zetten graag even wat punten voor je op een rijtje.

 

De woning verkopen of houden?

De meeste mensen kiezen ervoor om na een overlijden over te gaan tot de verkoop van de woning, maar er zijn ook andere opties. Heb je deze mogelijkheden in overweging genomen voordat je het huis te koop zet?

Je kunt ervoor kiezen om zelf in de woning te gaan wonen. In dat geval moet jij in principe de woning overkopen. Dat betekent dat je eventuele andere erfgenamen moet ‘uitkopen’ voordat de woning van jou wordt.

Een andere mogelijkheid is om de woning te verhuren. Dit is een andere manier om de kosten van het huis te dekken en eventueel een inkomen op te bouwen. De verhuur van de woning is ook een goede manier om leegstand te vermijden. Het biedt een mogelijkheid om wat langer na te denken over de verschillende mogelijkheden voordat je een beslissing neemt over de toekomst van de woning.

 

Wanneer verkoop je best een huis na overlijden?

Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is.

Heb je meer tijd nodig om een beslissing te nemen? Dan kies je best voor de verhuur van de woning.

 

Wie is er verantwoordelijk voor de verkoop van een huis na overlijden?

De erfgenamen van de overleden persoon zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de woonst. Het is dus interessant om even samen te zitten met broers, zussen of andere erfgenamen.

Wanneer alle erfgenamen meerderjarig zijn, beslissen zij samen over de verkoop.

Is één of meer van de erfgenamen minderjarig of wilsonbekwaam? Dan moet een vrederechter zich mengen in de procedure.

Ook je notaris en vastgoedmakelaar zullen je helpen om de nodige formaliteiten in orde te brengen.

 

Waar moet je rekening mee houden als je een huis verkoopt na een erfenis?

Een woning verkopen brengt altijd heel wat formaliteiten met zich mee. De verkoop van een geërfd huis is niet zo verschillend van de verkoop van iedere andere woning.

Toch zijn er bij de verkoop van een geërfde woning enkele extra zaken waar je rekening mee moet houden.

 

Aantal erfgenamen

Afhankelijk van het aantal erfgenamen, is het soms moeilijker om een woning te verkopen.

Eerst en vooral moeten alle erfgenamen hun erfenis aanvaarden. Wanneer niet iedereen dat doet, moet je langs de vrederechter om de zaak te betwisten.

 

Is er vruchtgebruik op de woning?

Het kan gebeuren dat één van je ouders volledige eigenaar van de woning was, maar dat de andere ouder nog in de woning verblijft.

Wanneer dat het geval is, spreken we van vruchtgebruik. De woning kan dan in sommige gevallen wel verkocht worden, maar niemand staat te springen om eigen moeder of vader onrecht aan te doen door de woning te verkopen, terwijl een ouder nog in de woning verblijft.

Hou dus zeker rekening met alle partijen.

 

Zijn alle erfgenamen akkoord?

Om een geërfde woning te verkopen, moeten alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop.

Wanneer één van de erfgenamen de verkoop weigert, kan de woonst niet verkocht worden. In dat geval moet je onderling een overeenkomst afsluiten.

Lukt het niet om iedereen op dezelfde lijn te krijgen? Dan moeten alle erfgenamen naar het vredegerecht om de zaak te betwisten.

 

Erfbelasting of successierechten

Het erven van een woning kost geld. Zo moet je op iedere erfenis in België successierechten betalen. Deze erfbelasting is een belasting die het nalatenschap van de overledene belast en bedraagt een percentage van de totale waarde van de erfenis die je ontvangt.

Dit houdt in dat de waarde van de woning geschat moet worden.

Als erfgenaam moet je binnen de 4 maanden na het ontvangen van de erfenis aangifte doen bij de belastingdienst. Doe je dit niet? Dan betaal je bovenop de erfbelasting ook nog een boete.

 

Woning verkopen na overlijden

Zoals je kan lezen, is het niet altijd evident om een geërfde woning te verkopen na overlijden.

Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. In sommige gevallen is het voordeliger om de woning niet meteen te verkopen, maar eerder zelf te houden of te verhuren.

Heb jij een woning geërfd en vraag je je af wat de beste manier van handelen is? Zoek je een ervaren vastgoedmakelaar die je doorheen de procedure kan leiden? Neem contact op met de makelaars van Vastgoedkantoor De Rick. We hebben een ruime ervaring met erfbelasting en de verkoop van woningen. Onze adviseurs helpen je graag verder doorheen deze moeilijke periode.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven