Een huis verhuren in België – wat moet je weten?

huis verhuren in België

Dit bericht delen

Overweeg je om een huis te verhuren in België? Als verhuurder heb je de verantwoordelijkheid dat je woning of appartement aan een aantal voorwaarden voldoet. Ontdek hier wat je moet weten om een huis te verhuren.  

 

Hoe verhuur je een huis?

De wettelijke verplichtingen waar je als verhuurder aan dient te voldoen, werden door de jaren heen een pak strenger. Zo zijn er richtlijnen omtrent woningkwaliteit en energieprestaties waar je woning aan zal moeten beantwoorden. Om dit aan te tonen, dien je een aantal attesten en certificaten te voorzien wanneer je de woning te huur aanbiedt. Waar moet je als verhuurder allemaal rekening mee houden?

 

Woningkwaliteit

Op sociaal vlak legt de overheid de focus op het beschermen van de huurder: de woning dient in orde te zijn op vlak van veiligheid en gezondheid.

Hou eerst en vooral rekening met de veiligheidsnormen rond de structuur van het gebouw, zoals de stabiliteit en brandveiligheid. Ook de veiligheid van de voorzieningen voor verwarming en elektriciteit horen op punt te staan.

Daarnaast dient de woning bewoonbaar te zijn op vlak van gezondheid. Schadelijke stoffen zoals asbest en loodverf zijn uiteraard uit den boze. Voorzie voldoende verluchting en controleer op lekken. Een comfortabele woning heeft genoeg natuurlijke verlichting en minimale voorzieningen (keuken met gootsteen, toilet, bad of douche).

 

Energieprestatie

Daarnaast is er het ecologisch luik: de wetgeving rond de energieprestatie (EPC) van een gebouw, die varieert tussen de verschillende gewesten. Om de EPC-waarde van je woning te verbeteren, zorg je vooreerst voor een goede isolatie, zodat minder warmte verloren gaat. Qua isolatie zijn er voor huurwoningen een aantal minimumvereisten, zoals o.a. dakisolatie en dubbele beglazing. Hoe beter de EPC-score, hoe aantrekkelijker de woning zal zijn voor potentiële huurders.

Naast dakisolatie, kan je ook ramen en deuren vervangen door nieuwe, beter geïsoleerde exemplaren. Of je kan zorgen voor een bron van hernieuwbare energie: kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen of een warmtepomp.

Ik hoor je denken, al deze aanpassingen brengen een groot kostenplaatje met zich mee. Het EPC heeft een grote impact op de waarde van je woning. Zie dit dus als een investering, en vergeet niet dat er premies en renteloze leningen voorzien worden voor energiezuinige renovaties.

 

Welke documenten moet je voorzien bij verhuur van een woning?

Met al deze voorschriften gaan ook allerlei attesten en certificaten gepaard. Volgende documenten dienen voorhanden te zijn vooraleer je de woning te huur kan aanbieden.

  • het Vlaams conformiteitsattest dat bevestigt dat de woning in orde is op vlak van veiligheid en gezondheid;
  • het energieprestatiecertificaat met vermelding van de EPC-score;
  • het keuringscertificaat van de elektriciteit;
  • een onderhoudsattest van de centrale verwarmingsketel.

 

De huurovereenkomst en plaatsbeschrijving

Vergeet niet om een aantal praktische zaken te bekijken, zoals de administratie rond het huurcontract en de plaatsbeschrijving.

Een huurcontract legt de afspraken tussen jou als verhuurder en de huurder duidelijk vast. Het huurcontract bevat belangrijke praktische informatie zoals de huurprijs, de duur van het contract, de algemene voorwaarden, jouw rechten en plichten als verhuurder, de plichten van de huurder, enzovoort.

Ook specifieke afspraken tussen huurder en verhuurder, bv. wat de inrichting betreft, kan je best in het huurcontract opnemen om discussie of conflicten te vermijden. Besteed hier in elk geval voldoende aandacht aan, want ook het huurcontract moet in orde zijn met de huurwetgeving.

Ten tweede, is een gedetailleerde plaatsbeschrijving essentieel bij de verhuur van een woning of appartement. Stel dit op bij aanvang van de huurperiode. Dat kan onderling, of met behulp van een expert.

 

Je huis of appartement in België verhuren?

Wens je je huis of appartement te verhuren? Of twijfel je nog tussen het verhuren of verkopen van een leegstaand pand? Laat je begeleiden door een betrouwbare makelaarNeem contact op met de vastgoedspecialisten van Immo De RickWe ontzorgen je van alle administratie, afspraken en contracten en staan je bij tijdens het volledige verkoop- of verhuurproces. Dankzij onze jarenlange expertise zien we niets over hoofd en kan je op beide oren slapen. Met onze ruime klantenportefeuille vinden we in no time de perfecte match tussen huurder en verhuurder!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven