< Terug naar overzicht

Conformiteitsattest verplicht voor huurwoningen vanaf 2021

10 december 2020
Conformiteitsattest verplicht voor huurwoningen vanaf 2021

Iedere woning die verhuurd wordt in Vlaanderen moet voldoen aan specifieke eisen betreffende de veiligheid, woonkwaliteit en andere normen die zijn vastgesteld door de overheid. Of het nu om een woning, een appartement, een studentenkamer of een ander vastgoed gaat, het pand moet in orde zijn met de geldende wetgeving. Een conformiteitsattest is een document dat bevestigt of de woning al dan niet in regel is. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over het attest: wat is een conformiteitsattest en is het conformiteitsattest verplicht voor huurwoningen in 2021? Bepaalde gemeenten leggen andere verplichtingen op aan verhuurders. Daarom lichten we de situatie in Aalst wat verder toe.

Wat is een conformiteitsattest?

Het conformiteitsattest bevestigt dat een huurwoning of appartement voldoet aan de minimale normen op gebied van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Het document vervangt het huurcontract of de huurvergunning niet. Het is een apart document dat je kan aanvragen bij de gemeente waarin het huurpand zich bevindt.

Het conformiteitsattest is gemiddeld 10 jaar geldig. Sommige gemeenten hanteren een andere geldigheidsduur.

Hoe vraag ik het conformiteitsattest aan?

Wanneer je een woning wil verhuren, kan je het conformiteitsattest aanvragen bij de gemeente waar het pand zich bevindt. Een erkend controleur komt dan bij je langs om de woning te onderzoeken. Aan de hand van een checklist en vragenlijst wordt het pand gecontroleerd op mogelijke gebreken. Daarna stelt de controleur een verslag op met de bevindingen.

Hoeveel kost het conformiteitsattest?

De prijs voor een conformiteitsattest voor een vrijstaande woning bedraagt gemiddeld 62,5€.

Dit bedrag is afhankelijk van het exacte pand en verschilt per gemeente. Zo betaal je voor de verhuur van kamers een meerprijs per kamer. Maar het gebeurt ook dat de gemeente dit conformiteitsattest gratis aanbiedt. Om de juiste prijs voor het attest in je gemeente te achterhalen, neem je best even contact op met je plaatselijke gemeentediensten.

Is het conformiteitsattest verplicht?

Het conformiteitsattest is niet standaard verplicht in Vlaanderen. Toch zijn er een heleboel gemeenten die het attest wél verplichten. Wanneer het conformiteitsattest verplicht is in jouw gemeente, kan het zijn dat jouw pand niet meteen in aanmerking komt. De verplichting wordt namelijk stapsgewijs toegepast, afhankelijk van de leeftijd van de woning. Bij de oudste woningen wordt het als eerste verplicht om een conformiteitsattest te voorzien.

Conformiteitsattest in Aalst

Aalst is één van de gemeenten die een conformiteitsattest verplichten vanaf 1 januari 2021. Alle huurwoningen in Aalst die ouder zijn dan 30 jaar moeten verplicht vergezeld worden van een geldig conformiteitsattest.

In Aalst bedraagt de prijs voor een conformiteitsattest 60€ per woning. Bij de verhuur van kamers betaal je een basisprijs van 60€ plus 12,5€ per kamer.

De voordelen van een conformiteitsattest

Het conformiteitsattest brengt zowel voor de huurder als de verhuurder voordelen met zich mee.

De huurder mag ervan uit gaan dat de woning aan alle voorwaarden voldoet. Het officiële document geeft alle nodige informatie over het pand en de huurder kan het attest nalezen om zich te informeren over de verschillende aspecten van het pand.

De verhuurder heeft ook voordeel bij het opstellen van een conformiteitsattest. Met dit document heeft de verhuurder een officieel document dat bevestigt dat het pand voldoet aan de voorwaarden. Is de woning in betere staat dan minimaal nodig is? Dan stijgt het label en krijgt de woning een C+ label. Met dit label stijgt de waarde en haalt de woning makkelijker huurders binnen.

Vragen over het conformiteitsattest in Aalst?

Wil je jouw woning verhuren in Aalst of omstreken? Immo De Rick heeft een jarenlange ervaring met vastgoed in de regio. We zijn op de hoogte van de geldende wetgeving en helpen je graag verder met het verhuren van jouw pand. Heb je vragen over het conformiteitsattest in Aalst? Neem dan zeker even contact met ons op!