Kan je een huis verkopen dat verhuurd is?

Kan je een huis verkopen dat verhuurd is?

Dit bericht delen

Overweeg je als eigenaar van een verhuurde woning om deze te verkopen? Dat kan! Als verhuurder en als verkoper heb je echter wel een aantal wettelijke verplichtingen waar je aan dient te voldoen. Controleer in elk geval goed de huidige huurovereenkomst. Deze blijft immers van kracht, ook al krijgt het huis of appartement een nieuwe eigenaar. Waar moet je zeker rekening mee houden als je een verhuurde eigendom wil verkopen?

 

Kennisgeving aan de huurder

In eerste instantie breng je best de huidige huurder op de hoogte dat er zich binnenkort een nieuwe eigenaar zal aandienen. In het Brusselse gewest is dit zelfs verplicht, in de andere gewesten voorlopig nog niet. Toch is het belangrijk om een goede band te behouden met de huurder, zodat het verkoopproces soepel kan verlopen. Hij moet bijvoorbeeld zijn toelating geven op welk moment potentiële kopers het pand kunnen bezichtigen.

Ook potentiële kopers moeten uiteraard op de hoogte gesteld worden dat het pand momenteel verhuurd is. Zij moeten immers het huidige huurcontract respecteren.

 

Overdracht van de huurovereenkomst

Zoals gezegd, blijft de lopende huurovereenkomst tussen verhuurder en huurder gewoon van kracht. Een huurcontract legt de afspraken tussen jou als verhuurder en de huurder duidelijk vast. De nieuwe koper van het pand zal deze afspraken moeten overnemen.

De huurovereenkomst bevat belangrijke praktische informatie zoals de huurprijs, de duur van het contract, de algemene voorwaarden en eventueel specifieke afspraken. Dit zomaar opzeggen zonder grondige reden zal je als eigenaar opzadelen met een schadevergoeding. Wat wel een gegronde reden is, is dat je als eigenaar zelf het pand wil betrekken. Afhankelijk van het type contract, dien je echter ook rekening te houden met een bepaalde opzegtermijn.

Zoals reeds vermeld, laat je de huurovereenkomst best goed nakijken. Staat er bijvoorbeeld een voorkooprecht in de huurovereenkomst? Dan heeft de huidige huurder als eerste de kans om de woonst aan te kopen. Neem hiervoor eventueel contact op met een immospecialist van Vastgoedkantoor De Rick. Dankzij onze jarenlange ervaring in de verkoop van huizen in Aalst en omstreken, kunnen we je helpen met een vlotte verkoop van je verhuurde woning.

 

Documenten bij verkoop

Je wil je woning verkopen? Dan dien je verplicht een aantal attesten te voorzien. Zo is er bijvoorbeeld het EPC of energieprestatiecertificaat dat de EPC-score van het gebouw vermeldt. Ook het keuringscertificaat van de elektriciteit is verplicht, zodat de koper het nodige kan doen indien deze niet conform is. Verder is er een stedenbouwkundig uittreksel nodig, de gebouwscore die de koper informeert over de overstromingsgevoeligheid, het asbestattest, …

 

Een huurwoning verkopen

Je merkt het: wie een huis of appartement wil verkopen, dient in 2024 aan heel wat wettelijke vereisten te voldoen. Een verhuurde woning zorgt voor nog extra verplichtingen. Dat kan een hoop stress en administratie betekenen. Maak het jezelf makkelijk en laat je begeleiden door een betrouwbare makelaar. Eentje met meer dan 25 ervaring, bijvoorbeeld!

Neem contact op met de vastgoedspecialisten van Immo De Rick. We ontzorgen je van alle papierwerk, afspraken en staan je bij tijdens het volledige verkoopproces. Dankzij onze jarenlange expertise zien we niets over hoofd en kan je op beide oren slapen. En met onze ruime klantenportefeuille vinden we in no time de perfecte match tussen koper en verkoper!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven