< Terug naar overzicht

Kan ik een bod intrekken?

13 mei 2019
Kan ik een bod intrekken?

Je bent op zoek naar een huis en plots kom je de woning van je dromen tegen. Je wil natuurlijk niet dat iemand anders er met jouw droomhuis vandoor gaat dus je doet een bod. Maar dan merk je een aantal tekortkomingen op waardoor het huis plots toch niet meer zo interessant is. Of je was zelf niet zo goed geïnformeerd over je eigen financiële limieten. Mag je je bod dan nog intrekken? We vertellen er graag meer over in deze blogpost.

Wanneer is een bod definitief?

Eigenlijk is een bod uitbrengen een heel makkelijke manier om een deal te sluiten tussen koper en verkoper. Eens de verkoper het bod aanvaardt is hij wettelijk verplicht om het pand binnen de afgesproken termijn en voor het afgesproken bedrag aan de koper over te dragen. Bovendien heeft een bod geen echte vormvereisten. Een mondelinge afspraak is in principe voldoende voor een rechtsgeldig bod.

Zolang er geen bijkomende afspraken worden gemaakt over de geldigheidsduur van het bod en mogelijke randvoorwaarden is een bod definitief. Je denkt dus beter twee keer na vooraleer je een bod doet.

Hoe kan ik mijn bod dan toch nog intrekken?

Je bod intrekken is eigenlijk contractbreuk plegen. Je kan het geluk hebben dat de verkoper jouw situatie begrijpt en afziet van de verkoop, maar vermoedelijk zal hij minstens een schadevergoeding vragen, die 10% van de aankoopwaarde kan bedragen.

Is de verkoper minder schappelijk dan kan hij via de rechtbank eisen dat je het pand toch koopt. Want we zeiden het al eerder: het bod is bindend. Toch kan je aan je bod een aantal randvoorwaarden koppelen die het voor jou allemaal wat veiliger maken. We sommen de belangrijkste even voor je op:

  • Termijn van het bod: je kan in je overeenkomst duidelijk maken hoelang je bod geldig is. Wordt die termijn overschreden dan hoef je je er niet meer aan te houden.
  • Op voorwaarde van lening: doe je een bod maar ben je nog niet zeker of je financiële instelling je dat bedrag wel wil lenen? Zet dan in je bod dat het enkel geldt bij een akkoord van de bank.
  • Toch een compromis? Je kan met de verkoper afspreken dat het bod slechts geldig is wanneer hij bereid is een compromis te tekenen.

Zorg er ook voor dat je steeds een schriftelijke neerslag hebt van je bod. Een e-mail is al voldoende. Zo vermijd je discussie in de toekomst. Eens de verkoper jouw bod – en de randvoorwaarden – aanvaardt is het uiteraard bindend.

Wees dus alert wanneer je een bod wil uitbrengen. Ga nooit overhaast te werk en laat je niet leiden door de druk van de verkoper. Wij informeren je graag over de do’s en don’ts van bieden op vastgoed. Heb je hier vragen over, neem vrijblijvend contact met ons op.