Een leegstaand pand verkopen of verhuren?

Een leegstaand pand verkopen of verhuren?

Dit bericht delen

Een leegstaand pand verkopen of verhuren?

Heb je een leegstaand pand dat momenteel niet gebruikt wordt? Dan overweeg je misschien om het te verkopen of verhuren. Een leegstaand pand brengt niet op en de staat van het pand wordt er meestal ook niet beter op. Je kiest dus best voor verhuur of verkoop van de woonst. Maar hoe kies je welke van deze opties de beste keuze is? Kan je jouw leegstaand pand best verkopen of verhuren?

 

Een leegstaand pand verhuren

Een leegstaande woning verhuren, is in veel gevallen een goede keuze. Je krijgt huurgeld en een huurder die zorg draagt voor je woning. Het verhuren van een leegstaande woning, levert voordelen op in deze situaties:

  • Afgewerkte woning in goede staat. De woning of het appartement is in afgewerkte staat en klaar om verhuurd te worden. Je hoeft niet eerst te investeren om de woonst klaar te maken voor de verhuur.
  • De waarde van de woning gaat in de nabije toekomst stijgen. Vermoed je dat jouw pand binnenkort meer waard zal zijn omwille van structurele verbeteringen of wijzigingen in de omgeving? Dan kies je best voor de verhuur. Je kunt de woonst beter verkopen wanneer de waarde gestegen is.
  • De huurprijs dekt ruimschoots de afbetaling van de lening. Verhuren is vooral interessant wanneer het pand zichzelf afbetaalt of wanneer je effectief winst maakt. Bedraagt de huurprijs meer dan de afbetaling van de lening? Dan is de verhuur een goede keuze.

 

Een leegstaand pand verkopen

  • Te renoveren woonst: de woonst is niet in afgewerkte staat. Er moeten renovaties gebeuren voordat je het pand kunt verhuren. In dit geval kies je beter voor de verkoop van het pand.
  • Geen interesse in huurders. Het verhuren van een pand brengt vaak zorgen met zich mee. Je kunt de meeste van deze zorgen in de ervaren handen van een vastgoedmakelaar leggen. Maar je kunt er ook voor kiezen om niet te verhuren en het pand gewoon te verkopen.
  • De verkoopprijs ligt voldoende hoog. Een leegstaand pand in één keer verkopen, kan bijzonder voordelig zijn. Zeker wanneer de huidige waarde van het pand voldoende hoog is.

 

Welke optie werkt het best in jouw situatie?

Een keuze maken tussen verkopen en verhuren, is vaak een moeilijke beslissing. Heb je geen zin in huurders en de administratieve kant van de verhuur van je pand? Dan is de keuze snel gemaakt. Maar wanneer je twijfelt tussen beide mogelijkheden omwille van de financiële kant, kan je vaak met een simpele rekensom de knoop doorhakken.

Om te weten welke van deze opties financieel de beste keuze is, kan je een kleine rekensom maken. Bedraagt de verkoopprijs meer dan 20 jaar huuropbrengst? Dan is verkopen de beste optie. In sommige gevallen kan de huurprijs stijgen wanneer de buurt opgewaardeerd wordt of wanneer er renovatiewerken uitgevoerd worden. In dat geval kan verhuren een slimmere keuze zijn.

 

Leegstaand pand verkopen of verhuren met de hulp van een expert

Twijfel je over de bestemming van een leegstaand pand? Laat je adviseren door een expert. De Rick Vastgoedkantoor is gespecialiseerd in vastgoed. We hebben een goed inzicht in deze fluctuerende markt en helpen je graag verder met professioneel advies. Neem contact met ons op!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven