Het EPC-peil van je woning verbeteren, ook met een beperkt budget

Het EPC-peil van je woning verbeteren, ook met een beperkt budget

Dit bericht delen

Kan je je woning naar een beter EPC-peil helpen met een beperkt budget? Energie-efficiëntie blijft hoofdzaak bij bouwen en verbouwen. Het is nu immers een prioriteit om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen door energiezuinig te leven. Ook onze portemonnee is hierbij gebaat. Maar wat kost zo’n investering? En zijn er nog premies?

 

Wat is een EPC-peil?

EPC staat voor Energieprestatie Certificaat. Het geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het EPC-peil kan aangeven welke maatregelen je moet nemen om de energieprestatie te verbeteren. Het wordt berekend op basis van verschillende parameters zoals isolatie, ventilatie, koeling, verwarming en het gebruik van hernieuwbare energie. Het EPC-peil wordt uitgedrukt met een cijfer: hoe lager deze waarde, hoe energiezuiniger de woning.

Het EPC-peil of de EPC-waarde is een belangrijk instrument om de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Daarom is het sinds 2022 verplicht om een EPC-attest te hebben bij nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen. Bij de aankoop van een woning geldt sinds dit jaar bovendien een renovatieverplichting: wie eigenaar wordt van een gebouw met een slecht EPC-label, dient binnen de vijf jaar de nodige renovaties uit te voeren.

 

Hoe de EPC-waarde van je woning verbeteren?

Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om de EPC-waarde van je woning te verbeteren. Sommige maatregelen hebben een grotere impact op de energieprestaties dan andere. Als topprioriteiten gelden over het algemeen:

  • De isolatie. Zorg voor goede isolatie van je dak, muren, ramen én vloeren. Dat is het allerbelangrijkste, want hierdoor gaat er een pak minder warmte verloren. Vervang daarnaast ook oude ramen en deuren. Nieuwe ramen en deuren zijn beter geïsoleerd en zullen eveneens het warmteverlies verminderen.
  • Ook ventileren is van groot belang, want die zorgt voor een gezond binnenklimaat. De beste keuze is een efficiënt ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
  • Maak gebruik van hernieuwbare energie. Vervang een oude verwarmingsketel bijvoorbeeld door een warmtepomp of hybride systeem. Of kies voor zonnepanelen!

Focus je op deze essentiële zaken, dan kan je efficiënt renoveren met een beperkt budget. Deze ingrepen zullen je immers de meeste besparing opleveren.

Hoeveel kost het om een huis energiezuiniger te maken?

De kosten om je huis energiezuiniger te maken, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de grootte van de woning, de oriëntatie en de huidige energieprestatie. Energiezuinige maatregelen zoals het verbeteren van de isolatie kunnen een relatief lage investering zijn. Die leiden immers tot een lager energieverbruik en een grote kostenbesparing. Andere veranderingen zoals het installeren van een warmtepomp vereisen een grotere investering. Maar op lange termijn zal dit zorgen voor een fikse besparing op je energierekening.

Het EPC heeft een grote impact op de waarde van je woning. Een woning renoveren is dus sowieso een slim idee. Laat je hier best in bijstaan door een expert terzake. Een renovatie-expert of renovatiecoördinator kan je vanuit zijn of haar expertise waardevol advies verlenen.

 

Premies om de EPC-waarde van je woning te verbeteren

De kosten voor de renovatie van je woning drukken? Je investering sneller terugverdienen kan, dankzij verschillende subsidies. Ook in 2023 voorziet de overheid een aantal premies voor wie energiezuinig renoveert.

  • Voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) is er gedurende vijf jaar een korting van 50 tot 100% op de onroerende voorheffing.
  • Ook voor gewone energiezuinige renovaties(BENoveren) zijn er nog subsidies voorzien, zoals een premie voor het plaatsen van een warmtepomp, de aankoop van een thuisbatterij, …
  • Investeer je in energie-efficiëntie? Dan kan je opteren voor een renteloze lening, die in 2023 werd verhoogd naar €50.000.

Deze subsidies gelden voor het Vlaamse gewest. Bekijk op de website Mijn Verbouwpremie alle premies waar je recht op hebt in Vlaanderen. Voor renovatiesteun in andere gewesten,  bekijk je de respectievelijke websites van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven