Kan ik een bod intrekken?

Kan ik een bod intrekken?

Dit bericht delen

Het vinden van een geschikte woning kan een hele onderneming zijn. Kom je tijdens je zoektocht je droomwoning tegen, dan is de eerste stap van het koopproces: een bod doen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En kan je een bod op een woning ook intrekken?

Wanneer een bod op een huis doen?

Overweeg je om een woning te kopen? Dan is de eerste stap: een bod doen aan de verkoper. Wanneer kan je best een bod op een huis doen? Eigenlijk is een bod uitbrengen een heel gemakkelijke manier om een deal te sluiten tussen koper en verkoper. Eens de verkoper het bod aanvaardt, is hij wettelijk verplicht om het pand binnen de afgesproken termijn en voor het afgesproken bedrag aan de koper over te dragen.

Anderzijds is ook de koper gebonden aan zijn bod, zelfs al zouden er bijvoorbeeld verborgen gebreken naar boven komen. Denk dus goed na vooraleer je een bod doet, en controleer de voorwaarden. Wordt een woning aangeboden via een immokantoor zoals Vastgoedkantoor De Rick, dan ben je alvast zeker dat alle documenten en attesten voorhanden zijn.

 

Is mijn bod op een woning bindend?

Vergelijk een bod doen met een overeenkomst aangaan. Een bod op een woning is dus bindend, en zeker niet vrijblijvend. Zolang er geen bijkomende afspraken worden gemaakt over de geldigheidsduur van het bod en mogelijke randvoorwaarden is een bod definitief.

Kan je een bod op een woning nog intrekken? Ja, het is mogelijk om een bod op een woning in te trekken. Maar enkel zolang de verkoper het bod nog niet heeft geaccepteerd. De verkoper krijgt tien dagen de tijd om het bod te aanvaarden – al gaat dit meestal veel sneller. Maar van zodra de verkoper het bod heeft geaccepteerd, is er in principe geen weg terug. Een bod is een bindende overeenkomst tussen de koper en verkoper.

 

Een bod uitbrengen

Wil je een bod uitbrengen? Dan is het slim om hier een aantal randvoorwaarden in op te nemen. Zulke opschortende voorwaarden zullen het voor jou als koper wat veiliger maken. We sommen de belangrijkste even voor je op:

  • Termijn van het bod: je kan in je overeenkomst duidelijk maken hoelang je bod geldig is. Wordt die termijn overschreden dan hoef je je er niet meer aan te houden.
  • Op voorwaarde van lening: doe je een bod, maar ben je nog niet zeker of je financiële instelling je dat bedrag wel wil lenen? Zet dan in je bod dat het enkel geldt bij een akkoord van de bank.
  • Toch een compromis? Je kan met de verkoper afspreken dat het bod slechts geldig is wanneer hij bereid is een compromis te tekenen.

Onze tip: zorg ervoor dat je steeds een schriftelijke neerslag hebt van je bod. Zo vermijd je discussie in de toekomst. Een e-mail is al voldoende!

Hoe het bod op een huis intrekken?

Wil je het bod alsnog intrekken nadat het is geaccepteerd? Dan kan dit leiden tot juridische consequenties en kan je mogelijk verplicht worden om een schadevergoeding te betalen aan de verkoper.

Heb je het geluk dat de verkoper jouw situatie begrijpt en afziet van de verkoop? Dan zal hij vermoedelijk  een schadevergoeding vragen, die 10% van de aankoopwaarde kan bedragen. Is de verkoper minder schappelijk? Dan kan hij via de rechtbank eisen dat je het pand toch koopt. Want we zeiden het al eerder: het bod is bindend.

Een woning kopen

Je merkt het, bij het kopen van een woning moet je op heel wat zaken letten. Kopen via een professional zoals Vastgoedkantoor De Rick kan je heel wat kopzorgen besparen. Dankzij onze jarenlange ervaring garanderen we een vlotte behandeling bij de aankoop en verkoop van woningen. Onze vastgoedmakelaars staan je, als onmisbare schakel tussen koper en verkoper, met raad en daad bij. We informeren je graag over de do’s en don’ts van bieden op vastgoed.

CONTACTEER ONS

 

Meer weten over Immo? Lees ook onze andere blogartikelen

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven