Je droomhuis kopen: Een uitgebreide stap-voor-stap handleiding

Je droomhuis kopen: Een uitgebreide stap-voor-stap handleiding

Dit bericht delen

Na een lange zoektocht heb je het perfecte huis gevonden. Onze checklist voor het kopen van een huis werd nauwgezet afgewerkt en gaf je de zekerheid: dit wordt mijn nieuwe thuis. Als dit je eerste aankoop is, zit je ongetwijfeld met heel wat praktische vragen. Lees hier een uitgebreide handleiding bij het kopen van een woning.

 

Stappenplan bij het kopen van een woning

 

Een bod doen

Ben je je droomhuis eindelijk tegengekomen? Dan kan je vast niet wachten om een bod te doen. Ga hiervoor echter wel bedachtzaam te werk: een bod uitbrengen is immers bindend en kan je niet zomaar intrekken.

Wordt een woning aangeboden via een immokantoor in regio Aalst zoals Vastgoedkantoor De Rick? Dan kan je ervan uitgaan dat alle verplichte documenten en attesten in orde zijn. Een zorg minder!

 

Verkoopovereenkomst

Het eerste wat gebeurt eens de koper en verkoper het eens zijn over de verkoopprijs, is het ondertekenen van de onderhandse verkoopvereenkomst – het zogenaamde compromis. Dit is een juridisch bindend document. De verkoopovereenkomst is een cruciale stap in het koopproces en bevat de belangrijkste voorwaarden en afspraken tussen jou en de verkoper.

In het compromis worden een aantal zaken opgenomen, zoals:

  • de namen en contactgegevens van beide partijen;
  • een uitgebreide beschrijving van het onroerende goed (adres, kadastrale gegevens, enz.);
  • de overeengekomen verkoopprijs en het te betalen voorschot;
  • de details van de financiering;
  • eventuele opschortende voorwaarden.

Je immokantoor zal je eerst een ontwerp van de verkoopovereenkomst voorleggen, dat je indien gewenst kan laten nalezen door je zelf gekozen notaris. Ook dien je er in deze stap voor te zorgen dat je alle verplichte attesten in handen krijgt, en dat je op de hoogte bent van de wettelijke verplichtingen rond de aankoop van een huis.

Eens je groen licht krijgt, kan je vastgoedadviseur een afspraak vastleggen tussen de koper en verkoper om het compromis te ondertekenen.

 

Hypotheekdocumenten

Voor je aan je zoektocht begint, ga je bij een kredietinstelling langs om te weten wat je beschikbare budget is. De bank of kredietadviseur doet een kredietvoorstel. Nu het zover is, kan je de woonlening afsluiten. Als je akkoord gaat met de leningsvoorwaarden, zal je de hypotheekdocumenten moeten ondertekenen. Zorg daarbij dat je alle gevraagde informatie voorhanden hebt: zo moet je bijvoorbeeld al een polis van de brandverzekering geregeld hebben voor het pand dat je komt te betrekken. De meeste kredietinstellingen vragen ook om een schuldsaldoverzekering te nemen als bijkomende garantie. Maar maak je geen zorgen: je bank of kredietadviseur kan je hier verder mee helpen.

 

Akte

Tenslotte staat een bezoek aan de notaris op de planning. Die moet namelijk nog de juridische documenten opstellen en registreren om de eigendomsoverdracht wettelijk te regelen. Vanaf het tekenen van de verkoopovereenkomst heb je max. vier maanden de tijd om de akte te verlijden. Maak dus tijdig een afspraak met de verkoper om deze laatste, belangrijke stap af te ronden.

De notaris stelt voor jou twee aktes op: de kredietakte en de aankoopakte. Eens ondertekend, wordt de eigendomsakte ingediend bij het kadaster. De akte wordt geregistreerd om de verandering in eigendom officieel vast te leggen en te zorgen dat het onroerend goed legaal aan de nieuwe eigenaar toebehoort. Hiermee gaat de registratiebelasting of het ‘registratierecht’ gepaard: een belasting van de overheid.

Eens al deze administratie rond is, rest enkel nog de sleuteloverdracht. Proficiat! Je droomwoning is nu van jou.

 

Je droomhuis kopen met Vastgoedkantoor De Rick

Je merkt het, bij het kopen van een woning moet je op heel wat zaken letten. Waarom doe je jezelf geen plezier met een complete begeleiding? Een professional zoals Vastgoedkantoor De Rick kan je dankzij een jarenlange ervaring heel wat advies geven.

Neem vrijblijvend contact op, we staan je graag met raad en daad bij. Als specialist van huizen te koop in Aalst en omstreken, hebben we bovendien een ruim aanbod aan woningen in onze portefeuille.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven