Een huis kopen of verkopen: dit is nieuw in 2024

Een huis kopen of verkopen: dit is nieuw in 2024

Dit bericht delen

Een huis (ver)kopen in 2024: wat verandert er?

Ben je van plan om een huis te kopen, of verkoop je je woning in 2024? Ieder jaar wordt de vastgoedmarkt geconfronteerd met kleine of grote wijzigingen en nieuwe regels. Vastgoedkantoor De Rick informeert je graag: lees aandachtig verder om de belangrijkste veranderingen in 2024 te ontdekken.

Belastingvoordeel bij het kopen van een tweede woning

Een eerste belangrijke verandering is er voor de (toekomstige) eigenaars van een tweede woning. Plan je de aankoop of bouw van een tweede woning in 2024, voor verhuur of als tweede verblijf? Dan kan je vanaf 1 januari jammer genoeg niet meer genieten van de belastingvermindering van 30%. Deze zogenaamde ‘woonbonus’ was al langer geschrapt voor eerste woningen, maar in 2024 volgen ook tweede verblijven en opbrengsteigendommen.

Registratierechten 2024 bij het kopen van een huis

De positieve evolutie naar verlaagde registratierechten van 3% is al een paar jaar een feit. Wie voor de tweede keer een privéwoning aankocht, kon daarenboven genieten van het principe van meeneembaarheid: het recupereren van een deel van de eerder betaalde registratierechten.

Hier komt in 2024 helaas een eind aan. Verkoop je je eerste woning om een nieuwe woning aan te kopen? Dan betaal je sinds 1 januari ’24 helaas opnieuw de volle pot aan registratierechten.

Stijgende vastgoedprijzen

Je merkt het, ook de vastgoedmarkt ontsnapt niet aan de stijgende prijzen. Als huiseigenaar heb je in 2024 wel wat hogere kosten dan vorig jaar. Vanwege de indexering van het kadastraal inkomen, zal de onroerende voorheffing stijgen – in 2024 kan dat tot 4% (afhankelijk van je woonplaats). Wie een woning aankoopt, zal ook meer betalen voor de vastgoedakte, want ook bij de notaris stijgen de tarieven.

Dossierkosten van een hypothecair krediet

Er is echter ook goed nieuws op financieel vlak: de dossierkost voor het opzetten van een hypothecair krediet daalt in 2024 naar maximaal 350 euro. Ook voor een herfinanciering betaal je minder: hier is de dossierkost nog maar 175 euro i.p.v. 250 euro in 2023.

Wat verandert er in 2024 voor renovaties bij aankoop van een huis?

BTW 6% bij sloop en heropbouw

Heb je besloten om je huis of appartement te verbouwen? Dan weet je zeker al van het gunstige BTW-tarief van 6% af. Wat relatief nieuw is, is de tijdelijke maatregel bij sloop en heropbouw. Tijdens de coronacrisis besloot de regering het verlaagde BTW-tarief van 6% bij sloop en heropbouw toe te kennen.

Sinds 1 januari werd dit een permanente maatregel: wie een oude woning vervangt door een nieuwbouwwoning, betaalt ook in 2024 slechts 6% BTW. Er zijn echter wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet je de woning bv. zelf verbouwen en kan dit niet via een projectontwikkelaar gebeuren. Ook dient het je eerste en enige woning te betreffen, m.u.v. een paar steden zoals woningen in Aalst.

Ook bij een gewone renovatie blijft het gunstige BTW-tarief van 6% voor de meeste werken (uitgevoerd door een aannemer) in voege.

Hernieuwbare energie

Het BTW-tarief van 6% wordt vanaf 2024 in sommige gevallen echter wel opgetrokken naar 21%. Voor woningen jonger dan 10 jaar komt er een einde aan het verlaagde tarief en betaal je vanaf nu 21% BTW op zonnepanelen en zonneboilers. Wegens de dalende aankoopprijzen, worden in 2024 ook de premies voor zonnepanelen stopgezet.

Huis kopen of verkopen in 2024?

Kopen of verkopen? Laat je bijstaan door een betrouwbare makelaar, zoals Vastgoedkantoor De Rick, een professionele immo regio Aalst. Zo ben je steeds ten volle geïnformeerd over relevante wetgeving. Of je nu op zoek bent naar de ideale investering of je eigen stek, bij Immo De Rick vind je gegarandeerd de perfecte woning voor jouw doel! Bekijk ons aanbod te koop ter inspiratie of neem contact op met onze vastgoedspecialisten!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven