Checklist voor het kopen van een huis

Checklist voor het kopen van een huis

Dit bericht delen

Heb je plannen om een woning te kopen, maar weet je niet 100% zeker hoe je daar best aan begint? Een huis kopen, is niet iets wat je iedere maand doet. Daarom zorg je er best voor dat je voldoende informatie inwint over de mogelijkheden en verplichtingen. Bij De Rick weten we maar al te goed welke spanningen en verwachtingen onze klanten hebben. Maar we weten ook dat het vaak moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. Daarom stelden we deze checklist voor het kopen van een huis op.

 

Jouw beschikbare budget

Eerst en vooral moet je berekenen wat je beschikbare budget voor je nieuwe woning juist is.

Je brengt hiervoor best een bezoekje aan de bank. Zij kunnen je exact vertellen welk bedrag je kunt lenen, afhankelijk van je inkomen. Daarnaast heb je misschien al een leuke spaarpot bij elkaar gespaard die je kunt investeren in die nieuwe woning.

Je beschikbare budget is de som van jouw eigen kapitaal dat je wil investeren, opgeteld bij de hypotheek die je bij de bank kan krijgen.

Hou zeker ook rekening met extra kosten bij het kopen van een woning. Zo moet je een bepaald percentage opzij houden voor de notariskosten en registratiebelasting.

 

Je wensen en noden voor de perfecte woning

Nu je exact weet hoeveel geld je kan spenderen aan die droomwoning, begin je best eerst met een duidelijke oriëntering. Je beantwoordt voor jezelf een aantal vragen die duidelijk maken wat jouw woning exact moet hebben.

 • Vrijstaande, halfopen of gesloten bebouwing
 • Bouwstijl van de woning
 • Garage of carport
 • Gewenste afmetingen van de tuin
 • Oriëntatie van de tuin
 • Ligging in het centrum of tussen de velden
 • Aantal slaapkamers
 • Aantal verdiepingen of enkel gelijkvloers
 • Benodigde faciliteiten · Woning die nog te renoveren is of een nieuwbouwwoning

Wanneer je al deze vragen hebt beantwoord, krijg je een goed beeld van je noden en wensen. Daarna is het ook belangrijk dat je bepaalt welke wensen prioriteit hebben. Het is natuurlijk mogelijk dat niet al je wensen ingewilligd zullen worden. Daarom maak je een lijstje met wensen die verplicht in te vullen zijn en een lijstje met leuke extra’s.

 

De zoektocht naar het ideale huis

Je hebt ondertussen een heel goed beeld van het type woning dat je wil.

Hoog tijd om het beschikbare aanbod te bekijken! Bekijk de verschillende immo aanbieders en bekijk hun aanbod te koop.

Op die manier krijg je een goed beeld van het huidige aanbod en de prijzen voor het beschikbare vastgoed.

Heb je specifieke wensen? Dan kan je altijd contact opnemen met een ervaren vastgoedkantoor om jouw wensen te bespreken. De makelaars van Vastgoedkantoor De Rick gaan graag mee op zoek naar jouw droomwoning. Twijfel dus niet om contact met ons op te nemen om jouw droomwoning te bespreken.

 

Verschillende opties bekijken

Heb je enkele woningen gevonden die voldoen aan het merendeel van je eisen? Plan dan zeker een bezichtiging in. Mooie woningen zijn vaak bijzonder snel verkocht. Je doet er goed aan om meerdere woningen te bezichtigen voor je de knoop doorhakt.

Let zeker op deze dingen wanneer je een bestaande woning gaat bezichtigen.

Stel voldoende vragen aan de makelaar die je rondleidt. Je stelt beter te veel vragen dan te weinig. Het gaat immers om een stevige som geld en een investering voor de rest van je leven.

 

Een bod uitbrengen

Heb je het huis van je dromen gevonden?

Misschien valt de vraagprijs binnen je budget of ligt deze net buiten budget. Ongeacht de exacte vraagprijs, je kunt altijd een bod uitbrengen om de prijs een beetje naar beneden te halen.

Maak voordat je een bod uitbrengt even de optelsom.

 • Wat is de huidige kostprijs van de woning?
 • Hoe zit het met het energielabel?
 • Welke kosten mag je verwachten wanneer je deze woning aankoopt?
 • Moet er nog gerenoveerd worden?
 • Welke maandelijkse kosten kan je verwachten met deze woning?
 • Kan je een hypotheek krijgen voor deze woning?

Daarna breng je een bod uit dat het beste past binnen jouw budget en overige kosten.

 

Je droomhuis kopen

Heeft de eigenaar van de woning je bod aanvaard en ben je klaar om over te gaan tot de aankoop van de woning? Dan teken je samen met de huidige eigenaar een voorlopige verkoopovereenkomst. Deze overeenkomst bevat alle belangrijke gegevens over de woning.

Neem contact op met een notaris die de officiële documenten voor je in orde brengt.

Via de notaris regel je de laatste documenten. Je brengt jouw notaris ook in contact met de bank waar jij een hypotheek aangaat. Deze twee partijen regelen onderling de laatste details.

Uiteindelijk teken je de officiële verkoopovereenkomst en wordt de woning jouw eigendom.

Tijd om de verhuisfirma te bellen!

 

Conclusie: checklist voor het kopen van een huis

Het kopen van een woning bestaat uit verschillende fasen en onderdelen.

Is het de eerste keer dat jij een woning koopt en twijfel je over je vaardigheden? Doe dan beroep op de expertise van een ervaren vastgoedkantoor. De vastgoedmakelaars van een immo kantoor kunnen je veel nuttige informatie geven en ze staan aan je zijde tijdens het hele proces. Je kunt steeds bij hen terecht met je vragen en bedenkingen.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze ervaren makelaars en vind de woning van je dromen!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven