Co-housing: kan je met meer mensen een huis kopen?

Co-housing: kan je met meer mensen een huis kopen?

Dit bericht delen

Co-housing, het is een begrip dat je wel vaker hoort en dat steeds populairder wordt bij mensen van iedere generatie. Het idee speelt zeker niet alleen bij jongeren! Niet iedereen heeft een partner en soms lijkt het gewoon beter om een huis te kopen met enkele goede vrienden, dan alleen. Maar hoe gaat het juist in zijn werk en hoe zit het met de wetgeving in België?

In dit artikel beantwoorden we al je vragen over co-housing!

 

Wat is co-housing?

Co-housing of gemeenschappelijk wonen is een vorm van samenwonen waarbij het niet over gehuwde partners of echtgenoten gaat. In een project voor gemeenschappelijk wonen, kunnen een stel vrienden samenwonen, maar het is ook mogelijk om samen met enkele bevriende koppels of zelfs enkele wildvreemden een woonst te delen.

In veel gevallen wordt er gekozen om samen een woning of eigendom te kopen. Die woning wordt onderverdeeld in verschillende woonunits waarbij iedereen een eigen ruimte heeft. Op die manier kunnen de leden van het co-housing project de kosten drukken en op elkaar leunen om de verschillende taken die een woning met zich meebrengt te delen.

Er bestaan verschillende vormen van co-housing. Het gaat namelijk niet alleen maar over vrienden of bevriende koppels. Gemeenschappelijk wonen bestaat ook in de vorm van zorgwonen om bijvoorbeeld voor een familielid te zorgen.

 

Co-housing: de officiële termen

Dat co-housing een vorm van gemeenschappelijk wonen omschrijft, is wel duidelijk. Maar wat verstaat de Belgische wetgeving juist onder co-housing?

 • Het gebruikte gebouw wordt in hoofdzaak gebruikt om te wonen en niet om te werken
 • Er zijn verschillende woonunits aanwezig
 • Er wordt minstens 1 leefruimte gedeeld door de verschillende bewoners
 • Bewoners beschikken over een eigen private ruimte
 • Er bestaat een vorm van gemeenschappelijk beheer

Voor de Belgische wetgeving is het erg belangrijk dat minstens 2 gezinnen of onafhankelijke personen minstens 1 ruimte delen. Dat kan de woonkamer, de keuken of de badkamer zijn. Het mag dus niet gaan om gebouwen waar 2 compleet onafhankelijke woonunits aanwezig zijn. Die gemeenschappelijke ruimte kan ook niet de inkomhal, trap of garage zijn. Het is enkel van toepassing op een gemeenschap waar er effectief samen geleefd wordt.

 

De voordelen van gemeenschappelijk wonen

Gemeenschappelijk wonen heeft een heleboel voordelen. Het is dan ook omwille van die voordelen dat veel mensen vandaag de dag kiezen voor een co-housing project.

 • Samen kan je een grotere woning kopen
 • Je kunt dure applicaties delen, zoals de wasmachine, droogkast of het zwembad
 • Sociale controle en een sociaal leven
 • Je bent minder vaak alleen
 • Onderhoudskosten kunnen gedeeld worden

 

Kan je met meer mensen samen een huis kopen?

Dat kan zeker, maar het is soms ietsje moeilijker op gebied van administratie!

In tegenstelling tot samen een huis kopen met je partner, komt er bij co-housing extra administratie kijken. Het maakt in principe niet uit met wie je een huis koopt, maar als niet-echtgenoten moet er meer geregeld worden. Je kunt een huis kopen met een vriend, een verre neef, je broer of zus of een ander individu of koppel.

De wet ziet jullie dan ook als losstaande individuen.

Wanneer jullie samen beslissen om een co-housing project te starten en je hebt de perfecte woonst gevonden, dan kan er een koopakte opgesteld worden. Je koopt het vastgoed dan ‘in onverdeeldheid’. Dat betekent dat het pand in het bezit is van verscheidene personen.

De koopakte vermeldt de verhoudingen op gebied van eigendom, want niet iedereen hoeft een even groot aandeel te hebben in de aankoop. Zo kan je de aankoopprijs van de woning exact in 2 delen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf 70% van de woning te kopen en de andere partij slechts 30% van de aankoopprijs te laten betalen. Al deze info staat in de aankoopakte.

 

Zin om samen met iemand een woning te delen?

Heb je interesse in gemeenschappelijk wonen? Er zijn enkele aspecten die bij co-housing van belang zijn. Je doet er dan ook goed aan om deze zaken even in overweging te nemen voordat je een voorschot op een pand betaalt!

 • Kies de juiste partner die je vertrouwt én waar je mee kan samenleven
 • Zoek een woning die de juiste specificaties en grootte heeft
 • Denk goed na over de verdeling van de aankoop
 • Maak duidelijke afspraken over de belangrijke aspecten van samenleven
 • Voorzie een goede private ruimte waar je op jezelf kan zijn

 

Op zoek naar de perfecte woning voor co-housing?

Ben je op zoek naar het ideale pand voor co-housing? Het is vaak moeilijker om een woning te vinden die aan alle vereisten voldoet om er samen te wonen met meerdere personen. Denk eerst even na over de specificaties waar de woning aan moet voldoen en bepaal de prijsklasse waarin je kan zoeken.

Immo De Rick is gespecialiseerd in vastgoed in jouw regio. We hebben een goed beeld van de beschikbare panden en helpen jullie dan ook graag verder tijdens de zoektocht naar het perfecte pand.

Neem contact met ons op om je wensen en eisen te bespreken. Onze makelaars zorgen voor een professionele begeleiding tijdens jullie zoektocht!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven