Als starter huren of kopen?

Als starter huren of kopen?

Dit bericht delen

Mensen die voor het eerst op zoek gaan naar een woning twijfelen vaak of ze best eerst kiezen voor een huurwoning of een koopwoning. Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en nadelen. Je keuze hangt vaak af van verschillende persoonlijke redenen en voorkeuren.

Om je te helpen bij je keuze sommen we hier alvast even de voordelen van beide mogelijkheden op!

Zo kan je makkelijker een weloverwogen keuze maken om als starter ofwel eerst een tijdje te huren of meteen te kopen.

 

Als starter huren: de voordelen

Het huren van een woning of appartement biedt enkele interessante voordelen voor starters. Deze redenen zorgen er dan ook voor dat starters vaak eerst kiezen voor een huurwoning.

 

Meer tijd voor een weloverwogen beslissing

Je verlaat het ouderlijke huis en hebt nog geen ervaring met alleen wonen. Daardoor weet je ook nog niet heel goed wat je juist zoekt en waar je op moet letten bij het huren van een woning. Door eerst te kiezen voor een huurwoning, kun je alvast kennismaken met het idee dat je op je eigen benen staat.

Je richt je nieuwe huurwoning in en ontdekt wat je leuk vindt aan die huurwoning. Maar nog belangrijker: je ontdekt ook meteen wat je minder leuk vindt.

Door eerst te huren, leer je enorm veel bij over de wensen en eisen die je stelt aan jouw woning of appartement.

 

Goedkopere oplossing voor starters

De meeste starters beschikken over een kleiner budget. Daardoor is het vaak makkelijker om te kiezen voor een huurwoning, want die brengt gemiddeld minder kosten met zich mee dan de aankoop van een huis.

Wanneer je gaat huren, vallen een groot deel van de onkosten op de schouders van de verhuurder. Je moet als huurder bijvoorbeeld geen renovatiewerken of verbeteringswerken uitvoeren.

Je huurt de woning namelijk in de staat waarin deze zich bevindt. Kosten aan technische installaties, dakwerken en andere belangrijke mankementen vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

 

Meer vrijheid

Huren staat voor vrijheid. Je bent niet gebonden aan een vaste locatie of woonst.
Bovendien hang je bij het huren van een huis of appartement ook niet vast aan een hypotheek of lening.

Het geeft je dus meer vrijheid om eventueel terug te komen op je beslissing of om spontane keuzes te maken.

Beslis je toch om naar een ander deel van het land te verhuizen of besef je dat een appartement zonder tuin echt niks voor jou is? Dan kan je makkelijker en sneller een andere keuze maken.

 

Als starter kopen: de voordelen

Huren biedt veel voordelen, maar toch kiezen een heleboel starters voor een koopwoning. En we kunnen ook hen geen ongelijk geven. Een koopwoning is vanaf de eerste dag van jezelf en dat geeft een veilig gevoel!

 

Je eigen huisbaas zijn

Het feit dat een koopwoning meteen je eigendom wordt, geeft voor velen een veilig gevoel. Je hoeft geen verantwoording af te leggen bij een huisbaas en dat geeft enorm veel vrijheid.

Zo hoef je nooit te vragen of je de muren mag schilderen en of jouw huisdier welkom is. Jij beslist en je bent je eigen huisbaas. De vrijheid die je hierdoor krijgt is onbetaalbaar!

 

Slim investeren

De aankoop van vastgoed is zonder twijfel altijd een slimme investering. Vastgoedprijzen stijgen continu en je kan er zeker van zijn dat een woning of appartement doorheen de jaren zal stijgen in waarde.

Het gekochte pand staat meteen op jouw naam en met iedere afbetaling ben je een stapje dichterbij een fantastische investering in vastgoed.

Bovendien verlies je ook geen maandelijkse huurkost en investeer jij meteen in jezelf. Er wordt wel eens gezegd dat huurders het vastgoed van een ander afbetalen en dat is zeker niet het geval wanneer je zelf een woning koopt!

 

Budgetteren op jouw maat

Koopwoningen zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Dat betekent dat je een ruime keuze hebt in woningen en appartementen die zich in verschillende fases van renovatie en afwerking bevinden.

Je kunt er voor kiezen om een nieuwbouw of een bestaande woning te kopen.

Koop jij een woning die nog gerenoveerd moet worden, dan kun je zelf beslissen wanneer je aan die renovaties wil beginnen. Eenmaal gestart, kun je het pand helemaal naar jouw wensen inrichten.

Anderzijds kun je ook een nieuwbouw woning of een huis kopen dat reeds gerenoveerd is. In dat geval kun je meteen je intrek nemen en hoef je je verder nergens zorgen om te maken.

 

Huren of kopen? Vraag advies aan een expert!

Twijfel je nog over de verschillende mogelijkheden? Blader alvast een keer door het aanbod aan immo te koop en te huur. Misschien hak je meteen de knoop door wanneer je één van onze leuke panden bezichtigt.

Aarzel ook zeker niet om advies in te winnen bij je bank en bij een erkend vastgoedmakelaar. Bij Immo De Rick kan je altijd terecht met je vragen en bedenkingen. We helpen je graag verder met professioneel advies!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven