Een nieuwbouw of een bestaande woning kopen?

Een nieuwbouw of een bestaande woning kopen?

Dit bericht delen

Wanneer je op zoek gaat naar een woning om te kopen, dan stel je jezelf onvermijdelijk een keertje de vraag: “Kan ik best een nieuwbouw of bestaande woning kopen? “. Een logische vraag! De vraagprijs voor bestaande woningen ligt vaak zodanig hoog, dat je je afvraagt of je voor hetzelfde budget geen nieuwbouw kunt plaatsen. We vergelijken even de twee mogelijkheden en zetten zo de voordelen en nadelen naast elkaar.

 

Comfort van de woning

Vaak geven kopers de voorkeur aan een nieuwbouw woning omdat deze optie een heleboel voordelen oplevert op gebied van comfort. Je kunt een nieuwbouw dan ook helemaal uittekenen volgens je wensen. Bovendien geniet je van een moderne leefomgeving met nieuwe materialen. Bij een bestaande woning moet je wat meer geluk hebben om op die woning te stuiten die perfect voldoet aan jouw wensen. De kans bestaat dan ook nog eens dat de woning eigenlijk nog gerenoveerd moet worden.

 

Energiezuinigheid

Ook op gebied van energiezuinigheid wint de nieuwbouw met voorsprong. Bestaande gebouwen moet vaak extra geïsoleerd worden om aan de wettelijke voorschriften te voldoen, terwijl je een nieuwbouw woning natuurlijk vanaf de start tip top in orde maakt. Bij de aankoop van een bestaande woning krijg je het energieprestatiecertificaat of EPC certificaat van de woning. Daarop kan je aflezen hoe energiezuinig de woning juist is.

 

Timing en wachttijden

Moet je nog helemaal van de start beginnen? Dan zal je waarschijnlijk nog wel enige tijd moeten wachten op je nieuwbouw project. In die periode betaal je vaak ook dubbell, omdat je ergens een woning moet huren terwijl je al bezig bent met het afbetalen van een lening.  Een bestaande woning kan soms ook wel een wachttijd hebben omdat de huidige eigenaars nog moeten verhuizen. Toch kun je bij een bestaande woning vaak erg snel van start gaan.

 

De totale prijs voor de aankoop

De totale prijs is misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom we een voorkeur hebben voor één van beide opties. Uiteindelijk hebben we toch allemaal een budget waar we rekening mee moeten houden. Qua kostprijs is het bouwen van een nieuwbouw woning gemiddeld nog steeds een stuk duurder dan de aankoop van een bestaande woning. Je moet namelijk een heleboel extra kosten optellen, zoals de prijs van de bouwgrond, alle vergunningen, een architect, een aannemer, …. Uiteindelijk is de totale prijs toch vaak een doorslaggevende factor wanneer men er voor kiest om een nieuwbouw of bestaande woning te kopen.

 

Conclusie: nieuwbouw of bestaande woning kopen?

We kunnen je hier uiteraard niet van een kant-en-klaar antwoord voorzien, want dat antwoord is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De keuze tussen een nieuwbouw woning en een bestaand huis hangt af van verschillende factoren. Kies je ervoor om een gloednieuw huis te bouwen dat je helemaal naar je eigen wensen kunt uittekenen? In die nieuwbouw ben je bovendien omringd door nieuwe, energiezuinige materialen die je zelf hebt kunnen uitkiezen. Of denk je eerder aan een vooropgesteld budget? Een bestaande woning heeft namelijk ook erg veel charme. Je kunt er vaak veel sneller intrekken en het kost je een pak minder.

Twijfel je tussen beide opties? Misschien is het een goed idee om eens enkele bestaande woningen die te koop zijn te gaan bezichtigen. Wie weet word je vanaf de eerste dag verliefd op één van de charmante koopwoningen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven