Welke kosten komen bij het kopen van een huis?

Welke kosten komen bij het kopen van een huis?

Dit bericht delen

Op zoek naar je droomwoning, of je hebt ze gevonden? Proficiat! Naast de aankoopwaarde van de woning zelf, dien je als koper rekening te houden met allerhande kosten. We geven je hier een overzicht van welke kosten komen bij het kopen van een huis.

 

Kosten bij het kopen van een woning

Woonkrediet

Voor je aan je zoektocht begint, ga je best eerst bij de bank of hypotheekmakelaar langs. Wordt je aankoop gefinancierd door een woonkrediet, ook wel ‘hypothecaire lening’ genoemd? Dan zijn daar een aantal kosten aan verbonden. Dossierkosten, schattingskosten, rente, … Kijk dit zeker goed na wanneer je een woonlening afsluit.

Ben je nog op zoek naar informatie over het gehele koopproces? Bekijk dan eerst onze handige checklist voor het kopen van een huis!

 

Notariskosten

Eens je een geschikt pand gevonden hebt, kan je een bod doen op de woning. Nadat het bod op de woning goedgekeurd is, staat de verkoopovereenkomst en een bezoek aan de notaris op de planning. Een notaris moet bepaalde juridische documenten opstellen en registreren om de eigendomsoverdracht wettelijk te regelen. Opstellen van de akte, inschrijving in het kadaster, eventuele aanvullende diensten… Notariskosten kunnen variëren, maar bedragen al snel een paar duizenden euro’s.

 

Registratiebelasting

De registratiebelasting ken je misschien ook onder de noemer ‘verkooprecht’ of registratierecht. Deze belasting betaal je aan de overheid. Ze wordt berekend als een percentage van de aankoopprijs van het onroerend goed. En het goede nieuws? Sinds 2022 daalde de registratiebelasting bij de aankoop van een eerste eigendom van 6% naar 3%.

 

Onroerende voorheffing

Waar de registratiebelasting een éénmalige kost is, is de onroerende voorheffing er eentje die jaarlijks terugkeert. Hou daar bij de aankoop van een woning dus zeker ook rekening mee. Het bedrag van de OV varieert van woning tot woning, en kan je gemakkelijk navragen bij de eigenaar of immospecialist.

 

Renovatieverplichting vanaf 2023

Heeft je droomwoning een slecht EPC-label (score E of F)? Dan dien je als nieuwe eigenaar binnen de vijf jaar verplicht de nodige renovaties uit te voeren. Sinds 2023 is er namelijk de renovatieverplichting. Die wil er voor zorgen dat we met z’n allen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen door energiezuiniger te leven. Een EPC waarde van D of beter, is vanaf nu dus verplicht.

 

Kosten bij het verkopen van een woning

De verkoper heeft een aantal verplichtingen naar potentiële kopers toe. Die dient namelijk een aantal attesten te voorzien wanneer hij de woning te koop aanbiedt. Ze geven je een goed inzicht in de staat en waarde van de woning. Zorg er als koper dus voor dat je deze attesten zeker in handen krijgt.

  • Sinds kort dien je een P-score (perceelscore bij bouwgronden) of een G-score (gebouwscore bij woningen of appartementen) verplicht te vermelden. Deze duidt de overstromingsgevoeligheid van de eigendom aan.
  • Bij de verkoop van woningen ouder dan 2001, moet een asbestattest worden afgeleverd. Dit wordt opgemaakt door een deskundige die ter plaatse een inspectie komt doen.
  • Last but not least: het EPC-certificaat. Hierin geeft een energiedeskundige de energiescore weer, inclusief aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Het energieprestatiecertificaat is ook verplicht mee te geven wanneer de woning op de markt komt.

Bekijk hier een overzicht van alle verplichtingen vanaf 2023.

Zie je als verkoper het bos door de bomen niet meer? In wil je je huis te koop zetten in regio Aalst? Aarzel dan niet om beroep te doen op een makelaar zoals Immo De Rick. Wij staan je bij tijdens het gehele verkoopproces!

 

Een woning kopen in 2024

Je merkt het, bij het kopen van een woning moet je op heel wat zaken letten. Waarom doe je jezelf geen plezier met een complete begeleiding? Een professional zoals Vastgoedkantoor De Rick kan je dankzij een jarenlange ervaring heel wat advies geven.

Neem vrijblijvend contact op, we staan je graag met raad en daad bij. Als specialist van huizen te koop in Aalst en omstreken, hebben we bovendien een ruim aanbod aan woningen in onze portefeuille.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven