Verkopen van een woning: welke verplichte attesten heb je nodig?

Verkopen van een woning: welke verplichte attesten heb je nodig?

Dit bericht delen

De knoop is doorgehakt: je gaat je woning verkopen! Maar heb je alle benodigde documentatie al in je bezit? Er zijn namelijk een heleboel verplichte attesten die je nodig hebt om je woning te verkopen. Je houdt er best rekening mee dat je deze documenten en attesten reeds in je bezit moet hebben voordat je start met de verkoop!

 

Eigendomsbewijs

Eerst en vooral moet je kunnen aantonen dat jij de officiële eigenaar van het vastgoed bent. Je kunt namelijk geen woning verkopen die niet van jou is. Het eigendomsbewijs wordt meestal bewaard door de notaris die het opgemaakt heeft.

 

Uittreksel uit het kadaster

Het kadastraal plan bevat informatie over de grond en woning. Zo vind je in het kadastraal plan het perceelnummer terug, maar ook de exacte oppervlakte van het terrein en het kadastraal inkomen van het pand. Op dit plan staan de officiële grenzen van de grond aangeduid. Je kan het uittreksel aanvragen bij het kadaster.

 

Stedenbouwkundige informatie

Een stedenbouwkundig uittreksel is een document dat bevestigt dat alle bouwvergunningen zijn aangevraagd en goedgekeurd. Zo weet de koper zeker dat er geen overtredingen gebeurd zijn en dat er geen dagvaarding werd uitgebracht tegen het pand. Je kunt dit document aanvragen bij de gemeente. Het mag niet ouder zijn dan 1 jaar op het moment van de officiële verkoop.

 

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat geeft informatie over de energiezuinigheid van het gebouw. De EPC score moet zo laag mogelijk zijn. Woningen met een goede EPC score zijn over het algemeen meer waard dan woningen die slecht presteren op gebied van energiezuinigheid. Dit document wordt opgemaakt door een erkend bureau en het is 10 jaar geldig.

 

Keuringsattest van de elektrische installatie

Het keuringsattest van de complete elektrische installatie bevestigt dat de elektriciteit in de woning voldoen aan de hedendaagse normen. Dit attest wordt opgemaakt door een erkend bureau en is 25 jaar geldig. Bij de verkoop van een woning mag dit attest zowel positief als negatief zijn. Bij een negatief keuringsattest is de koper verplicht om binnen 18 maanden een positief attest voor te leggen. Een negatief attest haalt de waarde van het pand naar beneden.

 

Bodemattest

Het bodemattest is nodig om aan te tonen dat de woning niet gebouwd werd op verontreinigde grond. Je kan dit attest aanvragen via de notaris. Soms zijn er geen gegevens over de bodem beschikbaar en wordt er een blanco bodemattest afgeleverd.

 

Attest over de overstromingsgevoeligheid

Bij de verkoop van een woning ben je verplicht om de nieuwe eigenaar in te lichten over de overstromingsgevoeligheid van de grond. Deze informatie moet beschreven worden in de verkoop advertentie. Nadien worden deze gegevens in de verkoopakte vermeldt.

 

Evt. Postinterventiedossier

Een postinterventiedossier is een document met alle technische gegevens betreffende eventuele verbouwingen. Het is een verplicht document voor woningen die na 2001 gebouwd of gerenoveerd werden. Het dossier bevat alle offertes, facturen, foto’s die gemaakt zijn tijdens het uitvoeren van de verbouwing. De aannemer of bouwheer die de renovatie heeft uitgevoerd stelt deze ter beschikking.

 

Evt. Keuringsattest van zonnepanelen of stookolietank

Is er een stookolietank aanwezig in de woning? Dan ben je verplicht om aan te tonen dat deze tank regelmatig onderhouden werd en zich in goede staat bevindt.

Liggen er zonnepanelen op het dak? Dan moet je alle informatie over deze installatie toevoegen aan het verkoopdossier. De nodige documenten heb je normaalgezien reeds in je bezit, want de installatie moet gekeurd en aangemeld worden bij ingebruikname.

 

Evt. Informatie over de erfgoedwaarde

Wanneer je jouw woning verkoopt, ben je verplicht om te melden of het pand al dan niet beschermd is. Voor de meeste woningen is dit niet het geval. Toch moet je de koper inlichten over het feit of de woning voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed.

 

Heb je alle verplichte attesten voor de verkoop van jouw woning?

Heb je alle verplichte attesten voor de verkoop van jouw woning al in je bezit? Ideaal! Dan kan je meteen beginnen met het adverteren van je woning. Heb je niet alle verplichte documenten? Ook dat is geen probleem! Al deze documenten kunnen aangevraagd worden bij de desbetreffende instanties. Bij Immo De Rick hebben we een ruime ervaring met de verkoop van vastgoed. We kunnen je dan ook helpen met het verzamelen van de juiste gegevens en documentatie. Laat je tijdens de verkoop van vastgoed bijstaan door een expert! Wij helpen je graag verder! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven