Nieuwe regels 2023: overstromingsgevoeligheid

Nieuwe regels 2023: overstromingsgevoeligheid

Dit bericht delen

Wie het nieuws rond vastgoed wat bijhoudt, weet het misschien al: in 2023 zijn er heel wat veranderingen in de wetgeving. Het gaat vooral om energie-efficiënte maatregelen rond bouwen en renoveren. Maar ook de aanduiding van overstromingsgebieden wordt in 2023 gewijzigd.

Wat namelijk nieuw is, zijn de P- en G-score voor percelen en gebouwen. De P-score (bij bouwgronden) of G-score (gebouwscore bij woningen of appartementen) dien je bij verkoop te vermelden. Ze duiden de overstromingsgevoeligheid van de eigendom aan.

 

Wat is overstromingsgebeid?

Wat wordt in feite bedoeld met ‘overstromingsgebied’? Overstromingsgebieden of overstromingsgevoelige gebieden, zijn plaatsen waar er een groter risico is op overstromingen en wateroverlast. De oorzaak kan voortkomen uit zee (denk aan een storm), kan fluviaal zijn (een rivier die uit zijn oevers treedt) of pluviaal (wegens hevige neerslag).

Ligt jouw woning in overstromingsgevoelig gebied? Via Geoloket Waterinfo.be kan je die informatie makkelijk terugvinden. Deze website is vrij te raadplegen. Je zoomt er gewoon in op het perceel, of geeft je adres in via de zoekfunctie in de linkerbovenhoek.

 

Informatieplicht overstromingsgebied

Van plan om je huis of bouwgrond te verkopen? Dan is het belangrijk te weten dat je verplicht bent om kandidaat-kopers te informeren over de overstromingsgevoeligheid van het perceel. Ook verhuurders die voor langer dan negen jaar wensen te verhuren, dienen aan deze verplichting te voldoen.

Dat is reeds zo sinds 2013. Wat is er dan nieuw? Vroeger sprak men over mogelijke en effectief overstromingsgevoelige gebieden. Vanaf nu wordt de overstromingsgevoeligheid uitgedrukt in P- en G-scores: perceelscores en gebouwscores.

  • Score A – geen overstroming gemodelleerd;
  • Score B – kleine kans op overstroming, bij klimaatverandering in de toekomst;
  • Score C – kleine overstromingskans;
  • Score D – middelgrote overstromingskans: gebieden die met een herhalingsperiode van ≤ 100 jaar kunnen overstromen.

Is er een middelgrote kans op overstromingen, m.a.w. klasse D? Dan dien je in de vastgoedadvertentie het overstromingssymbool te vermelden. Ook in de akte moet een overstromingsrapport toegevoegd worden.

 

Wonen of bouwen in overstromingsgebied?

Een woning in overstromingsgevoelig gebied is allesbehalve waardeloos. Het is echter wel belangrijk om hier bij het bouwen en verbouwen rekening mee te houden. Zo kan je ter preventie bijvoorbeeld een kruipkelder voorzien, voor een groendak kiezen en rondom het huis zorgen voor materialen die het water doorlaten.

Bij gekende overstromingsgebieden zijn ook implicaties voor de brandverzekering. Die zal meestal een hogere premie of franchise bevatten. Het kan zelfs voorkomen dat een verzekeraar geen dekking tegen overstromingsschade biedt – tenzij het om een erkende natuurramp gaat.

 

Een woning kopen of verkopen in 2023

U merkt het, aan de verkoop van een woning komt heel wat voorbereiding te pas. Waarom doet u zichzelf geen plezier met een complete begeleiding? Een professional zoals Vastgoedkantoor De Rick zal u alle kopzorgen besparen. Dankzij onze jarenlange ervaring garanderen we een vlotte verkoop van uw woning. Ook bij de aankoop van een woning staan we u met raad en daad bij.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven