Een woning kopen of verkopen nieuwe regels 2024

woning kopen of verkopen regels 2024

Dit bericht delen

Wat is verplicht in 2024?

Ben je op zoek naar een nieuwe thuis? Of vond je reeds de woning van je dromen? Gezien het huidige klimaat,  is een belangrijk criterium de energie-efficiëntie van je woonst. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook om te voldoen aan de overheidseisen.

Energiezuinig bouwen en verbouwen blijft een prioriteit voor de Vlaamse Overheid. Het doel: zo energiezuinig mogelijk leven en het energieverbruik van woningen zo veel mogelijk beperken. Wat is verplicht vanaf 2024? We zetten het hier op een rijtje.

 

BEN-normen bij nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen dien je al een tijdje rekening te houden met de zogenaamde BEN-eisenBijna-energieneutraal bouwen is sinds 2020 verplicht voor alle bouwaanvragen. Het houdt in dat je bij de bouw van een woning dient te investeren in een uitgebreide isolatie en hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp.

 

Renovatieverplichting in 2024

Nieuw sinds 2023 is de renovatieverplichting. Wie vanaf nu eigenaar wordt van een huis of appartement met een slecht EPC-label (score E of slechter), dient binnen de vijf jaar verplicht de nodige renovaties uit te voeren.

 

Perceel- en gebouwscores

Naast de welgekende EPC-score, zal een verkoper vanaf nu ook een P-score (perceelscore bij bouwgronden) of een G-score (gebouwscore bij woningen of appartementen) dienen te vermelden. Het gaat hier om de aanduiding van overstromingsgevoeligheid van de eigendom.

 

Asbestattest

Sinds kort is ook een asbestattest door de verkoper te voorzien. Zo’n asbestattest is verplicht bij de verkoop van woningen ouder dan 2001. De regering  hoopt op die manier Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken.

 

Kopen van een woning met renovatieverplichting

De renovatieverplichting komt op de to-dolijst van de nieuwe eigenaar. De verkoper dient enkel het Energieprestatiecertificaat te voorzien. Dat is al geruime jaren verplicht bij de verkoop of verhuur van een huis of appartement.

Het is dus de koper die tot actie dient over te gaan, indien de energieprestatiescore aangeeft dat de woning te energieverslindend is. Een EPC-label E of F dient vanaf nu energetisch gerenoveerd te worden naar een score D of beter. Als nieuwe eigenaar krijg je hier vijf jaar de tijd voor, te rekenen vanaf het verlijden van de akte. Gebeurt dit niet (tijdig), dan riskeer je een boete bestaande uit een vast bedrag (1000 euro), vermeerderd met 1 euro per kubieke meter.

De energieprestaties verbeteren, kan door middel van een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie. Daarbij focust men op het isoleren van de bouwschil. Een optimale isolatie is nu eenmaal de eerste stap naar energie-efficiëntie. Een tweede stap is investeren in groene energie, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

 

Premies voor renovaties

Gelukkig voorziet de overheid ook in 2024 nog een aantal premies voor energiezuinig renoveren.

  • Voor een IER is er een korting van 50 tot 100% op de onroerende voorheffing, en dat gedurende vijf jaar.  
  • Ook voor gewone energiezuinige renovaties(de zogenaamde BENovaties) zijn er nog subsidies Zo is er een premie voor het plaatsen van een warmtepomp, de aankoop van een thuisbatterij, … waardoor je je investering sneller kan terugverdienen.
  • Voor energetische renovaties kan je opteren voor een renteloze lening, die in 2023 wordt verhoogd naar €50.000.

 

Een woning kopen of verkopen in 2024

U merkt het, bij de verkoop van een woning valt er heel wat te doen en te regelen. Waarom doet u zichzelf geen plezier met een complete begeleiding? Een professional zoals Vastgoedkantoor De Rick zal u al die administratie en kopzorgen besparen. Dankzij onze jarenlange ervaring garanderen we een vlotte verkoop van uw woning. Ook bij de aankoop van een woning staan we u met raad en daad bij.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven