Kiezen voor een nieuwbouw of een bestaand appartement

Kiezen voor een nieuwbouw of een bestaand appartement

Dit bericht delen

Ben je op zoek naar een appartement om zelf in te wonen? Of zoek je eerder een appartement met oog op verhuur? De vastgoedmarkt is een veilige en zekere keuze voor investeerders, want de prijzen van vastgoed blijven steeds maar stijgen. Een appartement is de ideale investering voor beginners. De aankoop van een appartement biedt namelijk meerdere mogelijkheden. Zo kan je zelf starten door in je eigen appartement te gaan wonen. Later kan je het appartement dan eventueel verhuren, terwijl jij naar een woning verhuist.

 

Waarom kiezen voor een nieuwbouw appartement?

Experts geven duidelijk de voorkeur aan nieuwbouw appartementen. En ook als investeerder maak je best deze keuze. Een nieuwbouwappartement biedt enorm veel voordelen ten opzichte van een bestaand of ouder appartement. We zien dan ook een duidelijke tendens in de vastgoedmarkt, waarbij alle oudere en bestaande woningen stapsgewijs worden afgebroken voor de bouw van nieuwbouwappartementen.

Maar waarom zou je kiezen voor een nieuwbouwappartement?

 

De aankoop procedure is makkelijker

De aankoop van een nieuwbouw appartement is minder complex dan wanneer je beslist om een ouder appartement te kopen. Oudere gebouwen vereisen vaak een renovatie of andere werkzaamheden. Bovendien is het bij een ouder gebouw moeilijker om in te schatten wat de toestand is van alle voorzieningen. Zo kan de elektriciteit verouderd zijn of de isolatie ontoereikend. Bij een nieuwbouw appartement mag je ervan uitgaan dat alle aspecten voldoen aan moderne vereisten.

 

Een nieuwbouwappartement blijft langer waardevol

De prijs van een nieuwbouwappartement ligt hoger, maar de waarde blijft dan ook langer hoog. Een ouder appartement daalt sneller in waarde. Alle faciliteiten zijn al verouderd en dat wordt er met de jaren niet beter op. Een nieuwbouw appartement houdt dus langer zijn waarde.

 

Moderne energienormen

Een nieuwbouw appartement voldoet altijd aan de aller strengste normen voor energie en isolatie. En dat is een erg groot voordeel. Je mag ervan uit gaan dat ieder nieuwbouwappartement aan strenge controles moet voldoen voordat het op de markt mag gebracht worden. De meeste nieuwe appartementen zijn dus erg energiezuinig of bijna energie neutraal. Dat betekent dat je zonder twijfel een goede investering doet door een nieuwbouw appartement te kopen.

 

Huurders kiezen meestal voor nieuwbouw

Wil je een appartement kopen om het meteen of later te verhuren? Dan doe je er goed aan om voor een nieuwbouw te kiezen. Huurders zijn namelijk sneller geneigd om voor een nieuwbouw te kiezen. Een huurder kijkt ook naar de toestand van de keuken, badkamer en andere ruimtes. Een nieuwbouw ziet er aantrekkelijk uit en scoort ook op alle andere vlakken beter. Wil je makkelijk een huurder vinden voor je appartement? Dan scoor je beter en sneller met een nieuwbouw.

 

De huurprijs voor een nieuwbouwappartement ligt hoger

Je kunt natuurlijk ook een hogere huurprijs vragen voor een nieuwbouw appartement. Oudere appartementen worden doorgaans goedkoper verhuurd en trekken een ander type huurder aan. Je haalt bovendien ook sneller huurders binnen wanneer je erbij vertelt dat het energieverbruik in jouw appartement erg laag ligt, dankzij de strenge normen voor nieuwbouw appartementen. Wil jij een goede huurprijs ontvangen voor jouw investering? Dan kies je dus best voor een nieuwbouw of recent appartement.

 

Waarom kiezen voor een bestaand appartement

In sommige gevallen heeft een bestaand appartement toch de voorkeur boven een nieuwbouw. De aankoopprijs van een bestaand appartement ligt veelal lager en dat brengt dan weer andere voordelen met zich mee.

Wanneer kies je beter voor een bestaand appartement?

 

Grotere charme

Een bestaand gebouw kan bijzonder veel charme hebben, wat de eventuele waarde of huurprijs dan weer verhoogt. Denk maar aan een authentiek herenhuis in een stad als Aalst of Gent. Zo’n herenhuis dat wordt opgesplitst in aparte wooneenheden of appartementen, ligt enorm goed in de markt. Er bestaan ook andere types gebouwen die in hun authentieke en bestaande vorm erg geschikt zijn voor verhuur of verkoop.

 

De perfecte locatie

Een bestaand appartement met de ideale locatie kan een goede investering zijn. Wanneer je op zoek gaat naar een appartement te koop in een leuke en hippe stad, dan is de kans groot dat je het moet stellen met een bestaand appartement. Zo vind je in het historische stadscentrum van een populaire stad veelal bestaande gebouwen die erg in trek zijn bij huurders en investeerders.

 

Je hebt verstand van vastgoed

Is het niet je eerste investering en heb je al eerder appartementen of woningen gekocht als investering? Dan kan je ook kiezen voor een bestaand appartement. Je kent het klappen van de zweep en kunt goed inschatten of het vastgoed een goede waarde heeft. Bovendien heb je ook een duidelijk beeld van de nodige renovaties, de kostprijs van die renovaties en het rendement dat ze voor je zullen opbrengen.

 

Je renoveert zelf oudere gebouwen

Ben je zelf aannemer of heb je ervaring met renovaties? Dan is de aankoop van een bestaand appartement een goede optie. Je kunt tijdens de bezichtiging meteen inschatten welke werken er moeten gebeuren en of je deze werken zelf kan uitvoeren. Wanneer je een appartement wil kopen om het eerst te renoveren en daarna te verhuren of verkopen, dan ben je veelal beter af met een bestaand gebouw.

 

Lage aankoopprijs

Bestaande of oudere appartementen zijn meestal iets goedkoper in aankoop. De prijs is vaak een doorslaggevende factor voor investeerders. Zo lang je zeker weet dat je jouw investering dubbel en dik kan terug verdienen, is een lage aankoopprijs een goede reden om voor een bestaand appartement te kiezen!

 

Op zoek naar het perfecte appartement?

Immo De Rick heeft een interessant aanbod aan appartementen te koop. Bekijk zeker even de panden in ons assortiment. Je doet er ook goed aan om even contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag tijdens de zoektocht naar het perfecte appartement. Onze vastgoedadviseurs kunnen je ook bijstaan met professioneel advies!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven