< Terug naar overzicht

Een appartement is de ideale investering voor een beginner

28 oktober 2020
Een appartement is de ideale investering voor een beginner

Jong volwassenen zijn vaak eerder onzeker over het feit of ze best kiezen voor huren of kopen. Je staat aan het begin van je carrière en hebt nog niet de financiële middelen die mensen in oudere generaties al hebben. De aankoop van vastgoed lijkt een bijna onmogelijke onderneming. Toch is het helemaal geen slecht plan om eens na te denken over het aanschaffen van je eigen vastgoed. De aankoop van een appartement is namelijk de ideale investering voor beginners!

In dit artikelontdek je de voordelen van een investering in vastgoed en geven we je enkele tips waar je rekening mee moet houden wanneer je beslist om een appartement te kopen als investering voor de toekomst.

De voordelen van een appartement als investering

Investeren in vastgoed is altijd een slimme beslissing geweest. Sinds het begin der tijden is vastgoed een waardevol bezit. Prijzen blijven dan ook de hele tijd stijgen en het ziet er niet naar uit dat vastgoed snel aan waarde zal verliezen.

Stijgende prijzen op de vastgoedmarkt

De laatste jaren zien we de prijzen van vastgoed steeds sneller de hoogte in schieten. Er bestaat dus zeker geen beter tijdstip om te investeren in vastgoed. Overal springen nieuwbouwprojecten uit de grond en je vindt relatief makkelijk een nieuw en modern appartementje dat past bij jouw budget en wensen.

Dankzij de stijgende prijzen op de vastgoedmarkt mag je er zeker van zijn dat een appartement dat je vandaag aanschaft binnen 10 jaar zeker een stuk meer waard zal zijn. Dat is één van de belangrijkste eigenschappen van een goede investering!

Lenen biedt voordelen in je belastingaangifte

Om een appartement te kopen, is de kans groot dat je een lening moet aangaan. En die lening zorgt er dan weer voor dat je geniet van een interessant belastingvoordeel. Wanneer je zelf in je appartement gaat wonen, geniet je van het grootste belastingvoordeel, maar ook wanneer je jouw eigendom wil verhuren, heb je nog altijd een voordeel.

Je verliest geen huurgeld

Veel jongeren kiezen ervoor om een woning of appartement te huren. Dat doen ze omdat de aankoop van vastgoed meteen een erg grote stap is. Toch schuilen er meer voordelen in de aankoop van een appartement dan in het huren van een appartement. Je moet zeker nog rekening houden met de kosten die komen kijken bij de aankoop van een woonst, maar je geniet ook van een hele berg pluspunten.

Wanneer jij gaat huren, geef je iedere maand een bepaald bedrag huurgeld weg, terwijl je er op het einde van de rit niets voor terug krijgt. In principe kan je de afbetaling van een lening vergelijken met je huurgeld, maar je houdt er uiteindelijk wel iets waardevol aan over!

Enkele tips voor wie in een appartement wil investeren

Heb je besloten om te investeren in een appartement of sta je op het punt om de knoop door te hakken? Lees hier alvast enkele tips waar je best rekening mee houdt wanneer je jouw appartement wil gebruiken als investering voor de toekomst.

Kies een slimme locatie

Een goede locatie is altijd waardevol, zowel voor jezelf als voor je eventuele huurders. Zo kies je beter voor een modern appartement in de stad dan voor een appartement in een dorp, zeker wanneer het vastgoed als investering gaat dienen. Hou zeker rekening met de leefbaarheid op je gewenste locatie en bekijk ook de bereikbaarheid en faciliteiten in de buurt.

Ga niet meteen te groot

Als eerste aankoop of investering raden experts aan om niet meteen voor een groot appartement of dure penthouse te gaan. Je hebt een betere kans om je appartement te verhuren wanneer het geschikt is voor de gemiddelde bewoner. In het beste geval kies je voor een leuk appartement met 1 of 2 slaapkamers dat over de belangrijkste faciliteiten beschikt.

Hou je ogen goed open tijdens de bezichtiging

Bij het bezichtigen van een woning word je meteen overvallen door een overvloed aan indrukken. Je doet er goed aan om een lijstje bij de hand te houden met dingen waar je op moet letten tijdens de bezichtiging. Zo maak je minder kans om belangrijke zaken over het hoofd te zien.

Hoe beter de staat van jouw vastgoed, hoe hoger de waarde voor een latere verhuur of verkoop. Het is dus interessant om je ogen goed open te houden en voldoende vragen te stellen.

Een nieuwbouw is vaak een betere koop

Hoewel een authentiek herenhuis in de stad enorm veel charme heeft, raden experts toch aan om voor een nieuwbouw te kiezen wanneer je wil investeren. De meeste huurders zijn namelijk op zoek naar moderne keukens en badkamers. Jouw appartement zal later dus makkelijker verhuurd geraken wanneer het beschikt over de nieuwste snufjes. Ook wanneer je na enkele jaren het vastgoed wil verkopen, is de kans groter dat de woonst in erg goede staat verkeert.

Overweeg je toch de aankoop van een ouder appartement? Weeg dan zeker de voordelen en nadelen tegen elkaar af!

Zelf wonen of verhuren?

Bij de aankoop van een eigendom heb je zelf de keuze of je het eigendom wil gaan verhuren of dat je het appartement zelf betrekt. Ongeacht je keuze, een appartement blijft een goede investering in de toekomst. Jouw mening over wonen kan trouwens ook altijd nog wijzigingen. Misschien beslis je om meteen zelf in je appartement te gaan wonen, maar binnen enkele jaren denk je misschien aan een gezinnetje en verhuis je naar een grotere woonst. Je kunt er op dat moment nog steeds voor kiezen om je appartement te huur te zetten!

Wil je jouw nieuwe appartement gaan verhuren? Dan hou je best rekening met deze tips voor verhuurders.

Op zoek naar een appartement als investering voor je toekomst?

Of je nu op zoek bent naar de ideale investering als beginnende investeerder of je eerder twijfelt tussen huren en kopen als starter, bij Immo DeRick vind je gegarandeerd het perfecte appartement voor jouw doel! Bekijk ons aanbod te koop of neem contact op met onze vastgoedspecialisten!