Kan je zomaar een huis verhuren?

Kan je zomaar een huis verhuren?

Dit bericht delen

Wil je een huis verhuren als particulier, dan zijn er enkele zaken waar je op voorhand over moet nadenken. Daarna zijn er ook bepaalde dingen die je moet regelen om ervoor te zorgen dat de verhuur van je woning vlot en vlekkeloos verloopt.

 

Waaraan moet je woning voldoen voor je het te huur kan zetten

Om zowel huurders als verhuurders te beschermen, bestaan er in België verschillende regels waaraan jouw woning moet voldoen vooraleer je het kunt verhuren.

 

Het conformiteitsattest

Een conformiteitsattest is een officiële verklaring van de gemeente of stad die bevestigt dat de woning voldoet aan alle eisen voor verhuur. Een inspecteur komt dan bij je langs om het huis te onderzoeken en beoordelen.

Dit attest is niet verplicht in iedere gemeente. Je hoeft deze stap dus niet altijd te doorlopen, maar het is zeker een goed idee om het attest te laten opstellen. Zo ben zowel jij als de huurder op de hoogte van de staat van het huis.

 

EPC of energiecertificaat

Het energiecertificaat bevat informatie over de energiezuinigheid van een woning. Deze informatie wordt samen gevat in een score met kleurtabel.

Iedere woning die in België verhuurd of verkocht wordt, moet verplicht over dit EPC certificaat beschikken. De score moet dan ook worden meegedeeld in de advertentie waar het huis wordt aangeboden.

 

Rookmelders

Sinds eind 2012 moet ieder huurhuis beschikken over rookmelders op iedere verdieping. De verhuurder is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de melders.

 

 Waar moet je rekening mee houden wanneer je een huis verhuurt?

Behalve de verplichte zaken waar je rekening mee moet houden en het conformiteitsattest, zijn er nog enkele andere dingen die je je even moet afvragen voor je overgaat tot de verhuur van een woning.

 

Huurprijs

De huurprijs is een niet onbelangrijke vraag!

Om tot een correcte huurprijs te komen, moet je rekening houden met verschillende parameters. We helpen je graag bij het bepalen van de ideale huurprijs.

 

Huurcontract

Uiteraard moet er ook een contract worden opgesteld dat door jou en de huurder ondertekend moet worden.

Schrijf niet zomaar in het wildeweg een document, want in het huurcontract moet je met een heleboel dingen rekening houden.

Je gebruikt best een standaardcontract voor verhuur of schakelt een professional in die het contract voor je opstelt.

 

Jaarlijkse indexering

De huurprijs van de woning kan ieder jaar geïndexeerd worden.

Deze indexering wordt berekend op basis van een aantal parameters die de overheid in acht neemt om indexeringspercentages te bepalen.

 

Je huis verhuren op eigen houtje of verhuren via een erkend makelaar

Zoals je kunt lezen, zijn er wel enkele factoren die je in acht moet nemen, wil je je woning verhuren.

Het is ook erg belangrijk dat je jezelf indekt in het geval van schade of ongevallen.

Om zeker te zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien, raden we aan om een erkend makelaar onder de arm te nemen die ervaring heeft met de verhuur en verkoop van huizen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven