Welke huurprijs kan ik voor mijn woning vragen?

Welke huurprijs kan ik voor mijn woning vragen?

Dit bericht delen

Wanneer je de huurprijs voor jouw woning wil bepalen, doe je dat niet door er lukraak een bedrag op te kleven. Best neem je enkele factoren in acht.

De woningmarkt in ons land is een vrije markt. Dat betekent dat jij voor jouw woning – in principe – de huurprijs mag vragen die je wilt, zonder dat er één enkele regel aan verbonden is. De vraag is of een te hoge huurprijs vragen wel in jouw voordeel en dus in jouw rendement speelt.
Ondanks de vraag op de markt is een te hoge huurprijs vragen geen goed idee, ook niet wanneer jij denkt dat het deze prijs wel waard is. Wanneer jouw pand de prijs niet waard is, zal het toch blijven leegstaan.

De correcte manier om de huurprijs te bepalen, is enkele parameters in rekening brengen. Wij sommen de drie belangrijkste op:

 

1. De ligging

Op de vastgoedmarkt geldt locatie als belangrijkste pijler. Waar jouw woning gelegen is, bepaalt dus voor een bijzonder groot deel wat ze waard is. Dat betekent niet dat een rustige straat is meer waard is dan een woning in de stad, of zelfs dat jouw buur hetzelfde bedrag vraagt.
Staan er in jouw buurt nog meerdere woningen te huur? Dan zou dat wel eens nefast kunnen zijn voor jouw verhuur. Hoe minder concurrentie op de markt, hoe beter.

 

2. De oppervlakte en indeling

Hoe de woning uitpakt naar grootte, indeling en afwerking speelt uiteraard ook een grote rol. Hoe meer slaapkamers en hoe groter, hoe hoger de prijs. Dat geldt zeker ook zo voor appartementen.  Een terras of tuin doen de woning in waarde stijgen. Zeker ook in stedelijke omgeving is extra groen een troef. Voor appartementen geldt een mooi uitzicht over de omgeving mogelijk ook als extraatje.

 

3. De staat van de woning

Even belangrijk is de staat van de woning. Vergt het pand veel onderhoud voor de huurder, of is het gewoon niet comfortabel afgewerkt? Of moet de huurder veel energiekosten betalen omdat de woning niet voldoende geïsoleerd is? Dan spelen deze factoren negatief mee. Vergeet niet dat het EPC meegeeft welke energiescore jouw woning draagt.

Zou je het pand bemeubeld verhuren? Dan kan je wel een meerprijs vragen. Weeg hier ook af hoeveel je hiervoor vraagt.

Ook bij – veelal oudere – appartementen is het mogelijk om de energiekosten mee of apart bij de huurprijs te tellen. Deze afrekening gebeurt jaarlijks door de syndicus. Bij woningen of nieuwere appartement betaalt de huurder zelf zijn energiefactuur aan de leverancier.

Online tools kunnen je zeker verder helpen om de huurprijs te schatten. Het beste idee is een objectieve schatter zijn werk te laten doen.

Wil jij ook jouw woning naar waarde verhuren? Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis waardebepaling.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven