Wat is het conformiteitsattest en waarom is het verplicht?

Wat is het conformiteitsattest en waarom is het verplicht?

Dit bericht delen

Wil je een woning verhuren? Dan moet die woning in regel zijn met de geldende normen en voorschriften. Om dat te bevestigen, heb je in bepaalde Vlaamse gemeentes een conformiteitsattest nodig. Dit attest is een aanvullend, officieel document dat bevestigt dat de woning aan alle normen en voorschriften voldoet.

Wat is een conformiteitsattest juist? En waarom moet je er een hebben wanneer je een woning wil verhuren? Lees verder om de specificaties te ontdekken.

 

Wat is een conformiteitsattest?

Het conformiteitsattest bevestigt dat een huurwoning of appartement voldoet aan de minimale normen op gebied van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Het document vervangt het huurcontract of de huurvergunning niet. Het is een apart document dat je kan aanvragen bij de gemeente waarin het huurpand zich bevindt.

Het conformiteitsattest is in principe 10 jaar geldig. Sommige gemeenten hanteren een andere geldigheidsduur.

Een conformiteitsattest is in bepaalde gemeentes verplicht, in andere niet. De verplichting varieert van locatie tot locatie.

Wilt u een huis verhuren in Aalst? In Aalst is het conformiteitsattest wél verplicht. Wij lichten alle details voor u toe.

 

Waarom heb je een conformiteitsattest nodig?

Als verhuurder van een woning of appartement ben je verplicht om ervoor te zorgen dat het pand zich in goede staat bevindt. Dat is één van de plichten van de verhuurder.

Niet iedere gemeente verplicht het conformiteitsattest. Toch moet je woning aan dezelfde voorschriften voldoen. Het attest bevestigt dat jouw huurwoning aan alle wetten en normen voldoet.

Of het attest nu verplicht is in jouw gemeente of niet, je doet er toch goed aan om het attest aan te vragen, want de verplichting kan altijd realiteit worden, ook in gemeentes waar het attest nog niet verplicht is.

 

Hoe vraag ik het conformiteitsattest aan?

Wanneer je een woning wil verhuren, kan je het conformiteitsattest aanvragen bij de gemeente waar het pand zich bevindt. De aanvrager kan de eigenaar van het pand zijn, maar ook mede-eigenaar of vruchtgebruiker.

Een erkend woningcontroleur van de gemeente komt bij je langs om de woning te onderzoeken. Aan de hand van een checklist en vragenlijst wordt het pand gecontroleerd op mogelijke gebreken. Daarna stelt de controleur een verslag op met de bevindingen.

Vanaf de datum van de aanvraag heeft de gemeente 60 dagen de tijd om het pand te onderzoeken en een beslissing te nemen. Het kan gebeuren dat het conformiteitsattest geweigerd wordt als de woning niet voldoet aan de eisen.

Je kunt altijd beroep doen op een vastgoedmakelaar om je te helpen met het verzamelen van alle documenten. Dat is één van de meerwaarden die een samenwerking met een makelaar biedt!

 

Hoeveel kost het conformiteitsattest?

De prijs voor het conformiteitsattest verschilt per gemeente. Er is wel een wettelijke bovengrens bepaald voor de prijs. Het conformiteitsattest kost op die manier maximaal 90€ voor een zelfstandige woning. Voor een kamerwoning bedraagt de maximumprijs 90€, plus 15€ per aparte kamer, met een maximumbedrag van 1750€ per gebouw.

Dit bedrag is afhankelijk van het exacte pand en verschilt per gemeente. Zo betaal je voor de verhuur van kamers een meerprijs per kamer. Maar het gebeurt ook dat de gemeente dit conformiteitsattest gratis aanbiedt. Om de juiste prijs voor het attest in je gemeente te achterhalen, neem je best even contact op met je plaatselijke gemeentediensten.

 

Wat is de geldigheidsduur van het conformiteitsattest?

Het attest is gemiddeld 10 jaar geldig, maar iedere gemeente is vrij om de geldigheidsduur te bepalen.

Ook wanneer het pand van eigenaar verandert, blijft het attest geldig.

Het conformiteitsattest vervalt wel wanneer er grote werkzaamheden worden uitgevoerd, wanneer de wooninspectie een PV opstelt voor het gebouw of wanneer het huis onbewoonbaar wordt verklaard.

 

De voordelen van een conformiteitsattest

Het conformiteitsattest brengt zowel voor de huurder als de verhuurder voordelen met zich mee.

De huurder mag ervan uit gaan dat de woning aan alle voorwaarden voldoet. Het officiële document geeft alle nodige informatie over het pand en de huurder kan het attest nalezen om zich te informeren over de verschillende aspecten van het pand.

De verhuurder heeft ook voordeel bij het opstellen van een conformiteitsattest. Met dit document heeft de verhuurder een officieel document dat bevestigt dat het pand voldoet aan de voorwaarden. Is de woning in betere staat dan minimaal nodig is? Dan stijgt het label en krijgt de woning een C+ label. Met dit label stijgt de waarde en haalt de woning makkelijker huurders binnen.

 

Vragen over het conformiteitsattest in Aalst?

Heb je een woning, appartement of leegstaand pand dat je wil verhuren?

Immo De Rick heeft een jarenlange ervaring met vastgoed in de regio. We zijn op de hoogte van de geldende wetgeving en helpen je graag verder met het verhuren van jouw pand. Heb je vragen over het conformiteitsattest in Aalst? Neem dan zeker even contact met ons op!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven