< Terug naar overzicht

Nieuw tarief registratiebelasting: betaalt u minder?

13 april 2018
Nieuw tarief registratiebelasting: betaalt u minder?

Het verkooprecht (de registratiebelasting bij aankoop van een onroerend goed) wijzigt. De Vlaamse regering voert een tarief van 7 % in voor de aankoop van een eerste eigen gezinswoning. Ontdek hier wat dit voor u betekent.

Wie betaalt 7 %?

Het nieuwe tarief van 7 % geldt enkel voor particulieren die hun eerste eigen gezinswoning aankopen. Andere voordelen zoals hoofd-, bij- en renovatie-abattement vallen in dit geval weg. Maar de nieuwe regeling is wel een mooie vermindering voor wie het gewoon tarief moet betalen. Vandaag ligt dat immers op 10 %. Wat de regeling voor de aankoop van bouwgrond zal zijn, is voorlopig nog niet duidelijk.

Wie betaalt 10 %?

Het bestaande gewoon tarief van 10 % blijft gelden voor aankoop van investeringsvastgoed, bedrijfsgebouwen of een tweede verblijf. Voor kopers die geen particulier zijn, zou 10 % in elk geval het gewone tarief blijven.

Geen 5 % meer?

In de nieuwe regelgeving wordt het klein beschrijf van 5 % afgeschaft. Vandaag is dat van toepassing op zogenaamde bescheiden woningen waarvan het kadastraal inkomen niet hoger is dan 745 euro. Sinds enkele maanden wordt de verkoopprijs van een pand in rekening gebracht bij de toekenning van het klein beschrijf. Is die prijs hoog dan kan het kadastraal inkomen worden verhoogd.

Bescheiden woningen die minder dan 200.000 euro kosten (of 220.000 in de centrumsteden en de rand rond Brussel) kunnen wel rekenen op een vrijstelling van de eerste schijf van 80.000 euro. In de praktijk zouden de te betalen registratierechten dan ook lager kunnen zijn dan 5 %.

Wanneer gaat de nieuwe regelgeving van kracht?

De Vlaamse regering besliste eind vorig jaar om de nieuwe regelgeving in te voeren. Op dit ogenblik wordt die uitgewerkt. Verwacht wordt dat tegen de zomer van dit jaar de nieuwe regels van kracht zullen zijn.

Wachten met een aankoop of net niet?

De vraag voor veel kopers is of de aankoop van een woning interessanter is onder de oude dan wel onder de nieuwe regelgeving. Het antwoord is afhankelijk van het concrete geval. Geldt in uw geval het gewoon tarief dan is wachten interessant omdat u dan 3 % uitspaart. Dat kan al snel enkele duizenden euro opleveren.

Voor woningen met een kadastraal inkomen onder 745 euro én een aankoopprijs hoger dan 200.000 euro (of 220.000 euro in de Vlaamse rand en de centrumsteden) is de huidige regelgeving met het klein beschrijf interessanter. U kunt in de nieuwe regelgeving dan immers niet genieten van de vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro.

Meer details vindt u op de site van de Vlaamse overheid.

Op zoek naar een woning? Bekijk ons aanbod of contacteer ons gerust. Wij helpen u ook graag verder met alle vragen over registratierechten en andere regelgeving.