Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Dit bericht delen

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning zijn de geplande huisbezoeken en bezichtigingen altijd een beetje spannend. Een woning bezichtigen voelt een beetje feestelijk aan, want misschien wandel je nu voor het eerst doorheen je toekomstige huis! Of je nu wil huren of kopen, een grondige inspectie op tekortkomingen en problemen is altijd een goed idee. Je wil tijdens je eerste bezoek een goed idee krijgen van de feeling van het huis, maar het is ook erg belangrijk dat je de staat van het huis ook goed onderzoekt.

In dit artikel geven we je 7 belangrijke aspecten waar je op moet letten tijdens de bezichtiging van een woning. Zo kun jij de volgende keer ook goed voorbereid op inspectie gaan!

 

Let op scheuren in de muren

Bekijk zeker of de buitenmuren en binnenmuren geen grote scheuren bevatten. Wanneer een woning meerdere diepe of brede scheuren vertoont, haal je er best eerst een expert bij die de staat van de woning voor je kan evalueren. Grote scheuren zijn vaak een teken van fundamentele problemen.

 

Watervlekken en schimmel

Zowel watervlekken als schimmel wijzen op een vochtprobleem. De beschadiging kan beperkt zijn, maar het is toch een goed idee om meer aandacht te besteden aan vocht. De onaangename, vochtige muren of schimmelvlekken worden vaak door een structureel defect veroorzaakt en het herstellen daarvan kan een kostelijke zaak zijn.

 

Doorgezakte plafonds

Vooral in oudere gebouwen zie je wel eens een doorhangend of doorgezakt plafond. Hoewel een doorhangend plafond niet altijd meteen voor problemen zorgt, kun je je wel aan een renovatie of verbouwing verwachten in de komende periode.

 

De staat van het dak

Als leek is het niet altijd eenvoudig om items zoals de staat van het dak efficiënt te beoordelen. Toch zie je vaak al veel aan de buitenkant. Hangt het dak door of zie je meteen duidelijke beschadigingen? Dan weet je dat er waarschijnlijk werk aan de winkel is!

 

Elektriciteit en voorzieningen

Wanneer je een oudere woning gaat bezichtigen, let je best ook op de elektriciteit en de technische voorzieningen. In welk jaar is de elektriciteit geplaatst? Is deze aan vervanging toe of werd er reeds gerenoveerd? De kans bestaat dat je alle bedrading en zekeringen moet vervangen. Ook de technische voorzieningen, zoals de verwarming en voorzieningen voor warm water zijn mogelijk aan vervanging toe.

 

De fundering en vloeren

Voor dit item moet je even naar de grond kijken. Ligt de vloer scheef of is de vloer fel beschadigd? Dan moet je zeker eerst controleren of de fundering nog goed is. Wanneer de fundering van een gebouw onstabiel is, kan dat op termijn problematisch worden. Het herstellen van de fundering van een woning is een dure onderneming. Het is bovendien ook een voordeel als de vloeren nog in goede staat zijn.

 

De ligging van het huis

De meeste woningjagers hebben een goed beeld van de locatie waar ze hun nieuwe woning zoeken. Toch zijn er ook binnen je zoekgebied nog veel verschilen tussen woonwijken, regio’s en gemeentes. Bekijk de straat en exacte locatie van het pand kritisch. Geraak je vlot op je werk en kun je jouw wagen voor de deur parkeren? Controleer of de woning voldoet aan je eisen.

 

Jouw gevoel in de woning

Dit laatste punt wordt vaak onderschat. Je moet natuurlijk op alle technische aspecten van het gebouw letten bij het bezichtigen van een woning. Maar het is zeker niet minder belangrijk dat je een goed gevoel hebt in de woning. Je gaat er tenslotte een heleboel tijd doorbrengen. Ben je tevreden over de ligging en voel je jezelf meteen comfortabel in de woning? Dan heb je duidelijk een match gevonden!

 

Meer advies over het bezichtigen van een woning

Onze makelaars geven je tijdens het bezichtigen van de woning graag veel uitleg. Ze zijn op de hoogte van alle aspecten die met de woning te maken hebben. Je kunt dus gerust je vragen stellen over alles waar je aan denkt. Alleen op die manier krijg je een duidelijk beeld van de voordelen en nadelen van de woning. Bekijk zeker even ons aanbod te huur en te koop. Heb je jouw toekomstige droomhuis gezien? Neem dan vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven