Restylen EPC vanaf 2019

Restylen EPC vanaf 2019

Dit bericht delen

Het EPC of energieprestatiecertificaat werd in januari 2019 in een nieuw jasje gestoken. Het EPC+ moet woningen nog energiezuiniger maken. Wat verandert er precies?

 

Van EPC naar EPC+

Het EPC werd in 2008 ingevoerd en is sindsdien verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen. Het document geeft een schatting van het energieverbruik van een ruimte of gebouw. Het doet dat met een energiescore die het verbruik van een woning vergelijkt met andere gebouwen.

De bedoeling van een EPC is om te informeren over de energieprestaties van een gebouw, en bewoners te sensibiliseren over energie-efficiëntie. Het certificaat moet opgesteld worden door een energiedeskundige type A, die door de Vlaamse overheid erkend is.

In januari 2019 lanceerde het Vlaams Energieagentschap het vernieuwde EPC+. Het is een instrument van het Renovatiepact van de Vlaamse Overheid, dat tegen 2050 alle woningen en appartementen even energiezuinig wil maken als nieuwbouw uit 2017. Het nieuwe EPC moet bewoners aanzetten om actief het energieverbruik van hun woning te verbeteren.

 

Nog energiezuiniger

Het EPC+ bevat energielabels om na te gaan in hoeverre een gebouw of ruimte al voldoet aan de energiedoelstellingen van 2050. Die labels gaan van A+ (een woning die heel weinig energie verbruikt) tot F (een woning die heel veel energie verbruikt).

Ook bevat het vernieuwde certificaat aanbevelingen over hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden en een schatting van de kosten die daarvoor nodig zijn. Zo weten (eventuele) bewoners welke werken nodig zijn om in orde te zijn tegen 2050.

 

Moet je een EPC+ laten opstellen?

Een EPC blijft verplicht voor wie een woning wilt verkopen of verhuren. Sinds 1 januari 2019 worden alle certificaten automatisch in de vernieuwde vorm opgesteld.

Heb je nog een certificaat? Het EPC is 10 jaar geldig. Als je nog een geldig certificaat hebt, hoef je er dus geen nieuw te laten opstellen.

Het kan wel interessant zijn om een nieuw EPC te laten opstellen als er intussen werken zijn geweest aan je woning, die een impact hebben op het energieverbruik.

 

Wil je (ver)kopen?

Wil je een woning verkopen? Dan is het EPC+ heel belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. De onderzoekers stelden vast dat woningen met een B-label 25 keer sneller verkocht worden dan woningen met een E-label, en gemiddeld 10,9 procent duurder.

Ook voor kopers is het certificaat belangrijk. Bij energiezuinige woningen krijg je volgens Febelfin gemakkelijker een lening, omdat er minder werken nodig zijn. Bij een woning met een laag energielabel moet je immers nog veel investeringen doen om in orde te zijn op energievlak.

Ben je kandidaat-koper of -verkoper? Bij De Rick staan we je bij met vastgoedavies en waardebepalingen. Neem contact op met ons, dan helpen we je graag verder.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven