Ouders die borg staan, goed idee?

Ouders die borg staan, goed idee?

Dit bericht delen

Je wenst een lening af te sluiten voor de aankoop van je nieuwe woning. Je kan ervoor kiezen om je ouders mee borg te laten staan voor de terugbetaling van de lening. Maar denk goed na voor je die stap zet. Vastgoedkantoor De Rick geeft je graag wat tips en tricks.

 

Borg staan, wat is dat?

Wanneer je bij je bank een lening afsluit voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning dan is het uiteraard de bedoeling dat je dat geld binnen te afgesproken termijn terug kan betalen aan de kredietverstrekker. De bank kijkt dus naar je inkomen of je vermogen om een eigen kapitaalsinbreng te doen als garantie voor de terugbetaling.

Soms wordt ervoor gekozen om iemand anders, bijvoorbeeld de ouders, borg te laten staan voor de lening. Dat wil zeggen dat de bank bij de ouders mag aankloppen wanneer de primaire ontleners niet in staat zijn hun schulden af te lossen.

 

Waarom willen ouders borg staan?

Financiële instellingen zijn geneigd om sneller een lening toe te staan wanneer ze de zekerheid hebben dat de schulden tijdig worden terugbetaald. En wanneer ouders borg staan dan hebben ze in principe die garantie.

Daardoor kunnen ontleners met een beperkt kapitaal toch een lening krijgen die ze anders niet zouden halen. Of de bank is bereid je een hoger bedrag te ontlenen dan wat je met je eigen inkomen zou kunnen dragen.

Die borgstelling hoeft trouwens niet voor het volledige bedrag of voor de hele looptijd van de lening. Men kan er perfect voor kiezen om voor een bepaald percentage of termijn borg te staan. Dat vermindert het risico van de ouders.

Wanneer je ouders borg staan voor je lening, dan moeten ze dit schriftelijk bevestigen. De borgstelling is uiteraard bindend. Meestal wordt de keuze om borg te staan voor een lening mee opgenomen in dezelfde kredietakte als die van de lening zelf. Dat bespaart wat op de notariskosten.

Wanneer de bank toch bij de borgstellers moet aankloppen dan mag ze overigens geen extra kosten voor nalatigheid aanrekenen.

 

Is borg staan een goed idee?

We zeiden al eerder dat je soms sneller een lening kan krijgen wanneer de bank een garantie op terugbetaling heeft. Ze nemen weinig risico en durven zelfs een hoger bedrag ontlenen.

Toch zijn er voor de kredietnemers enkele risico’s waarover je goed moet nadenken vooraleer je je ouders vraagt om borg te staan voor je lening. Denk in de eerste plaats aan de relatie met je ouders. Stel dat ze op één of ander moment inderdaad zullen moeten opdraaien voor de lening die jij niet meer kan betalen. Welke invloed kan dat hebben op het vertrouwen tussen jou en je ouders?

Wanneer je als koppel een lening aangaat waarvoor één of meerdere ouderparen borg staan is het risico soms nog groter. Want wat als je relatie afbreekt? Je ouders of voormalige schoonouders zullen nog steeds borg staan, met alle nare gevolgen van dien.

 

Ook voor huurwoningen

Wil je liever een woning huren? Ook dan kan je gebruik maken van het principe van borgstelling. Zo heeft de verhuurder de garantie dan hij het huurbedrag maandelijks zal ontvangen wanneer de huurder niet langer kan betalen. Maar hou ook daar de risico’s best in de gaten.

Heb je vragen over de beste formule voor jou? Wil je meer weten over ons aanbod aan nieuwbouwprojecten, woningen en huurwoningen om jouw droomproject te realiseren? Neem vrijblijvend contact met ons voor professioneel advies op maat van jouw wensen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven