Is investeren in vastgoed nog steeds interessant?

Is investeren in vastgoed nog interessant?

Dit bericht delen

Beleggen in vastgoed om te verhuren, blijft interessant. Tenminste wanneer je rekening houdt met enkele belangrijke parameters.

In tegenstelling tot de prijzen van bouwgronden die sterker stijgen, blijven de prijzen van woningen en appartementen stabiel. In het eerste trimester van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 253.904 euro. Een appartement kostte gemiddeld 221.656 euro. Hier maak je al een eerste keuze. Een woning is interessant voor gezinnen, een appartement voor koppels en singles. Het zijn net de jonge koppels en singles die vandaag langer op de huurmarkt blijven. Het komt er dus op neer een geschikte woning te vinden.

 

Locatie, locatie, locatie

Van het grootste belang wanneer je wilt investeren, is de locatie en omgeving. Uiteraard in trek zijn de stedencentra en de omliggende gemeenten. Houd hier ook de bereikbaarheid, parkeergelegenheid en nabijheid van scholen en winkels in de gaten. Investeer je in een stadswoning zonder tuin, dan is een gezin veelal niet jouw doelgroep. Het komt erop neer een zoekende doelgroep te vinden, en hen zo de meest geschikte woning te kunnen voorstellen. In trek zijn de tweeslaapkamerappartementen, met een gemiddelde oppervlakte van 90 m2. Met een appartement met maar één slaapkamer loop je het risico dat huurders sneller wegtrekken om een grotere woonst te vinden.

Een nieuwe woning is naar de huidige normen en comfort anno 2019 gebouwd. Gerealiseerd door een sleutel-op-de-deurbedrijf heeft het pand als voordeel dat je in functie van de Wet Breyne kan rekenen op de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer of projectontwikkelaar. Bij een bestaande woning moet je bekijken of er geen renovatiewerkzaamheden liggen te wachten. De kosten van een renovatie kunnen onverwacht hoger oplopen.

 

Realistisch zijn

Schep bij een investering in vastgoed realistische verwachtingen en bekijk de investering op lange termijn. Ga er ook van uit dat het pand best een maand kan leegstaan. Het rendement van verhuur ligt tussen de 3 en 6 procent. Daarom luidt nogmaals het advies: ga altijd op zoek naar vastgoed dat uniek is. Dat behoudt zijn waarde.

 

Praktisch beheer

Wie in vastgoed wil investeren, kan zich hoe dan ook best laten bijstaan door een professional met marktkennis. Zoek een partij die zowel verkoop als verhuur van het goed kan realiseren. Zo ben je zeker van een partij die verkoopt met het oog op verhuur. Zij ontzorgen je ook van het praktische beheer. De makelaar toont kandidaat-huurders wegwijs in de woning of het appartement, onderhandelt met de huurder en controleert of de huur tijdig betaald is. Een makelaar is ook op de hoogte van het juridische kluwen waarin je als eigenaar terechtkomt.

Wij laten je graag kennismaken met onze nieuwste aanbiedingen. Heb je vragen over panden, aankoop of verhuur? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven