Is een huis kopen echt beter dan een huis huren?

Is een huis kopen echt beter dan een huis huren?

Dit bericht delen

Kunnen we beter een huis kopen of een huis huren?

Het is een vraag die telkens opnieuw gesteld wordt en deze vraag is een zeer terechte vraag voor zowel huurders als mensen die plannen hebben om een woning te kopen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat je bij de aankoop van een woning voordeliger uitkomt aan het einde van de rit. Het huis is dan immers van jou. Wanneer je een huis huurt, betaal je dan zogenaamd de lening van een ander af. En dat lijken we als gemeenschap vooral niet te willen! Toch zijn er ook voordelen verbonden aan de huur van een huis.

 

Een huis huren

Wanneer je een huis gaat huren, teken je een huurovereenkomst samen met de eigenaar en je maakt een aantal afspraken. Zo wordt er van je verwacht dat je zorg draagt voor de woning en dat je het huis behandelt alsof het je eigendom is.

Daarna betaal je een maandelijkse huurprijs en daarmee is de kous af. Verder heb je weinig zorgen of lasten wanneer je huurt.

 

De voordelen van een huis huren

Je betaalt geen grondlasten. Als huurder hoef je geen rekening te houden met belastingen die je als eigenaar betaalt op vastgoed. De eigenaar van vastgoed moet rekening houden met registratierechten en jaarlijkse grondlasten.

Een hypotheek afsluiten is voor huurders niet van toepassing. In tegenstelling tot kopers, hoeven huurders zich geen zorgen te maken over de jarenlange afbetaling van de woning. Wetende dat een gemiddelde hypotheek voor een woning een afbetalingsplan van 25 tot 30 jaar bedraagt, neemt dit de financiële druk wel wat weg voor huurders.

Reparaties en renovaties zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Als huurder schuif je makkelijker reparaties en verplichte renovaties door naar de eigenaar van het huis. Zijn er problemen met je huurwoning, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met de verhuurder.

Je blijft zo kort of zo lang als je zelf wil. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het huurcontract. Wanneer je té snel vertrekt, zou het kunnen dat je een deel van je huurwaarborg verliest. Verder ben je op geen enkele manier gebonden aan een huurhuis.

Lees nog enkele goede redenen om te huren.

 

De nadelen van een huis huren

De woning zal nooit je eigendom worden. Als huurder wordt je uiteindelijk nooit de eigenaar van het pand. Sommige huurders wonen decennia lang in hetzelfde huurhuis, maar dat huis blijft toch altijd het eigendom van een ander persoon. Er bestaan wel huurcontracten op basis van lijfrente waarbij je uiteindelijk toch eigenaar wordt, maar dat type contracten wordt tegenwoordig zelden of nooit meer gebruikt.

Huurprijzen zijn flink gestegen en blijven nog steeds stijgen. Een woning huren is niet goedkoop. Ook al sommen we het in deze lijst op als nadeel, het blijft meestal toch goedkoper om te huren dan om te kopen wanneer je de maandelijkse kosten vergelijkt.

 

Een huis kopen

Bij de aankoop van een huis ziet het stappenplan er een beetje anders uit.

Je sluit een lening af bij je bank en begint met het afbetalen van een hypotheek. De woning komt officieel op je naam te staan, wat een heleboel belastingen en verplichtingen met zich mee brengt.

Dit zijn de voordelen en nadelen van het kopen van een huis:

 

De voordelen van een huis kopen

Het huis is op termijn officieel van jou. Je betaalt natuurlijk wel een tijdje je lening af, maar wanneer die lening afloopt, dan is de woning helemaal jouw eigendom. Het is een waardevolle investering voor de toekomst.

Met de stijgende vastgoedprijzen wordt de woning alleen maar meer waardevol. Vastgoed wint doorheen de jaren aan waarde. Wanneer je de woning goed onderhoud en op tijd renoveert, dan wordt de woning steeds waardevoller. Je hebt later altijd de mogelijkheid om de woning weer te verkopen.

Je kan er zelf in wonen of je kan de woning verhuren. Veel kopers besluiten om over te gaan tot de aankoop van een tweede woning om die dan te verhuren. Op deze manier betaalt de huurder jouw lening af en op het einde van de rit heb je er een eigendom bij. Maar de meest voorkomende reden om een woning te kopen, is natuurlijk om er zelf in te wonen.

Ontdek meer redenen om een woning te kopen.

 

De nadelen van een huis kopen

De aankoopprijs van een woning is erg hoog. Vastgoedprijzen gaan de hoogte in. Dat geldt natuurlijk zowel voor huurprijzen als voor aankoopprijzen. De initiële drempel om over te gaan tot de aankoop van een woning ligt hoger dan pakweg 20 jaar geleden.

Je moet een hypotheek afsluiten waar je makkelijk 30 jaar aan vast zit. Die hypotheek is voor vele huurders dan ook de belangrijkste reden waarom ze wachten met kopen. Ben je niet overtuigd dat je zo lang wil afbetalen of heb je geen werkzekerheid, dan is het vaak erg moeilijk om die lening geregeld te krijgen.

Er moeten belastingen en grondlasten betaald worden. Als koper van een woning moet je eerst langs de notaris om je vastgoed te laten registreren als je eigendom. Daarna betaal je jaarlijks grondlasten op je vastgoed. Die grondlasten worden berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis en de grond.

 

Welke optie is dan de beste voor mij?

De keuze tussen huren en kopen is een erg persoonlijke keuze die meestal is aangepast aan hoe je zelf de toekomst ziet.

Vroeger werd er vaak gezegd dat huren weg gegooid geld is. Tegenwoordig is lang niet iedereen het daarmee eens. Dat heeft dan ook alles te maken met de stijgende vastgoedprijzen. Jongeren kiezen er steeds vaker bewust voor om geen eigendom te kopen.

Een huis kopen is dus zeker niet altijd beter dan een huis huren!

We raden iedereen die twijfelt dan ook aan om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen om een geïnformeerde beslissing te kunnen maken. Heb je het alsnog moeilijk om een duidelijk overzicht te krijgen tussen de opties, kom dan gerust eens langs bij onze experten op kantoor of neem contact met ons op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven