In 3 stappen naar een geslaagde woningaankoop

In 3 stappen naar een geslaagde woningaankoop

Dit bericht delen

Een woning kopen doe je niet onbezonnen of onvoorbereid. Vooraleer die droomwoning de jouwe is, ga je best ten rade bij verschillende experts zoals een bankagent, architect en vastgoedmakelaar.

 

1. Win leningadvies

Het lijkt vanzelfsprekend om pas een lening aan te vragen wanneer je een bod hebt gedaan. Een aanrader is het helemaal niet. Zo laat je jezelf maar weinig tijd om de verschillende bankvoorwaarden die gekoppeld zijn aan een lening te vergelijken.

Bij een bankexpert kan je vooraf al de nodige informatie inwinnen. Zo kan je ook hypothecaire leningen vergelijken. Breng ook je financiële mogelijkheden in kaart: de eigen middelen, het huidige loon, alle jaarlijkse en maandelijkse kosten en lasten. Het komt er dus op neer om voorbereidingen te treffen. Zo weet je zeker dat wanneer je een bod uitbrengt, dit ook haalbaar is wanneer de verkoper jouw bod aanvaardt.

 

2. Wees realistisch

Mogelijk heb je wel uitgemaakt welke woning je wil kopen: een bestaande woning of een afgewerkte woning. Afhankelijk van deze keuze maak je meteen ook beslissingen naar budget toe. Bij een te renoveren woning komen er mogelijk nog extra kosten kijken om de woonst comfortabeler en energiezuiniger te maken. Houd rekening met de verplichtingen rond dakisolatie en dubbele beglazing tegen 2020.

Raadpleeg een architect of aannemer om het pand te laten screenen. Hij kan je wijzen op noodzakelijke werken of mogelijke verborgen gebreken. Een gerenoveerde woning is mogelijk wel helemaal naar jouw zin, maar ongetwijfeld ook duurder bij aankoop. Ook een nieuwbouwwoonst tot in de puntjes afgewerkt behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer je de zoektocht start, baken je niet alleen je budget, maar ook best een regio en wensenlijstje af. Zo ga je gericht op zoek. Maak dit lijstje ook over aan makelaars in de buurt die je graag op de hoogte brengen wanneer er een geschikt pand op de markt komt.

 

3. Maak het bod juist over

Wanneer je zeker bent van je keuze, twijfel niet langer en maak een schriftelijk bod over aan de makelaar of eigenaar. Ben je niet zeker van jouw financiële scenario, vraag dan naar de mogelijkheid om een optie te nemen. De eigenaar verkoopt de woning dan gedurende een afgesproken periode nog niet aan een andere persoon. Mogelijk staat hier een vergoeding tegenover. Bekijk deze als een voorschot op de prijs. Zie je de aankoop toch niet zitten? Dan behoudt de verkoper deze vergoeding als soort schadevergoeding. Ook mogelijk: laat een opschortende voorwaarde mee opnemen bij het compromis.

Pas wanneer de verkoper dit bod aanvaardt, kan de aankoop officieel van start gaan. Na dit bod volgen nog het compromis – de voorlopige verkoopovereenkomst.  Dit is het goede moment om jouw notaris op te zoeken en hem dit compromis te laten nakijken op bv. stedenbouwkundige problemen. Na dit compromis neemt de notaris de tijd om alle fiscale en sociale hypothecaire en documenten te controleren. Na maximum vier maanden kan de notariële akte worden verleden en krijg je de sleutel overhandigd.

Op zoek naar een nieuwbouw of te renoveren pand? Bekijk onze meest recente aanbiedingen. Kunnen we jou verder helpen met een andere vraag? Stel ze ons geheel vrijblijvend.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven