Een huis kopen in 2022? Dit zijn de nieuwe regels

Een huis kopen in 2022? Dit zijn de nieuwe regels

Dit bericht delen

Een huis kopen, is een belangrijke stap in je leven. Er komt heel wat bij kijken en er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een woning. Net als ieder jaar, verandert er ook in 2022 vanalles in het vastgoedlandschap. Dit zijn de nieuwe regels waar je in 2022 rekening mee moet houden bij de aankoop van een huis.

 

Verlaging van de registratierechten

Vanaf 1 januari 2022 betaal je minder registratierechten bij de aankoop van een woning. Dit verlaagde tarief is enkel van toepassing wanneer het je eerste en enige woning betreft.

De registratiebelasting daalt van 6% naar 3%.

 

Recent energieprestatiecertificaat

Het EPC verslag of energieprestatiecertificaat was al verplicht bij de verkoop van een woning. Als koper moet je namelijk een goed beeld hebben van de energie-efficiëntie van de woning die je wil kopen.

Vanaf 2022 mag het EPC verslag niet ouder zijn dan 3 jaar. Het EPC verslag mag dus niet later dan in 2019 zijn opgesteld wanneer je jouw woning in 2022 aankoopt.

Met oog op de toekomst kan je er best ook rekening mee houden dat de overheid je binnen een bepaalde tijd kan verplichten om een woning met slechte EPC score te renoveren.

 

Verplichte schatting voor hypothecaire lening

De meeste mensen moeten bij de aankoop van een woning aankloppen bij de bank. Ze hebben een hypothecaire lening nodig om het huis te kunnen kopen.

Vanaf 2022 kan je alleen een lening aanvragen wanneer je beschikt over een officiële schatting van de waarde van de woning. Het geleende bedrag wordt gebaseerd op de objectieve waarde van je woning. Voordien werd hier de werkelijke aankoopprijs voor gebruikt.

Deze nieuwe maatregel is vooral nadelig wanneer jij een bod uitbrengt op een woning dat hoger ligt dan de werkelijke waarde van het huis. Je kunt dan ook alleen maar een lening krijgen voor de werkelijke waarde. De meerprijs zal je zelf moeten voorleggen.

 

Bijkomende rechtenvermindering

Bij de aankoop van een ‘bescheiden’ woning heb je als koper recht op een bijkomende rechtenvermindering. Die vermindering bedroeg in het verleden 5600€. In 2022 wordt de vermindering gehalveerd naar 2800€.

De maximumprijs van een ‘bescheiden’ woning ligt in 2022 hoger dan voordien. Een bescheiden woning kon vorig jaar maximaal 200.000€ kosten. In 2022 kan de aankoopprijs van een bescheiden woning oplopen tot 220.000€.

Dat betekent dat je voor een duurdere woning nog steeds gebruik kan maken van een bijkomende rechtenvermindering.

 

Nieuwe regels bij de aankoop van een huis in 2022

Een woning kopen in 2022 wordt door deze regels zeker niet moeilijker, maar er zijn natuurlijk een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Zo moet je goed opletten wanneer je een bod uitbrengt op een woning waar meerdere gegadigden op bieden. Wanneer de prijs boven de actuele waarde stijgt, kan je niet langer bij jouw bank terecht voor de meerwaarde. Je kunt dan maximaal een lening krijgen voor de echte waarde van het pand.

Dat zorgt er in veel gevallen voor dat jonge kopers, die zelf nog maar weinig gespaard hebben, vaak het onderspit moeten delven tijdens het bieden.

Ben jij op zoek naar een expert die je kan bijstaan bij de aankoop van jouw droomwoning? Neem contact op met Vastgoedkantoor De Rick. We helpen je graag verder met advies en praktische informatie tijdens je zoekactie!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven