Hoe schat ik de waarde van mijn woning?

Hoe schat ik de waarde van mijn woning?

Dit bericht delen

Je wil jouw huidige woning verkopen, maar twijfelt over de correcte vraagprijs. Dat is niet ongewoon, want je verkoopt natuurlijk niet iedere week een woning. Er komt heel wat kijken bij het bepalen van de waarde van een woning. En daar helpen we je graag mee op het juiste pad. In dit artikel leggen we je uit hoe je de waarde van je woning kunt schatten. Heb je liever onze hulp hierbij vraag dan zeker jouw gratis waardebepaling aan.

 

Wat bepaalt de waarde van een woning of appartement?

Er zijn verschillende specificaties die mee de waarde van vastgoed bepalen. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het schatten van je woning, moet je zeker met deze zaken rekening houden.

 

1. Totale oppervlakte en bewoonbare oppervlakte

De prijs van een bouwgrond wordt bepaald per vierkante meter. Voor de verkoop van je woning is dat niet anders. De totale oppervlakte van de grond is erg belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te meten hoeveel vierkante meter aan bewoonbare oppervlakte jouw woning of appartement juist heeft.

 

2. Ligging

De ligging is één van de belangrijkste aspecten die die prijs van een woning bepaalt. Ligt jouw woning in het hart van een bruisende stad? Dan ligt de vraagprijs meteen hoger. Slechte locaties, zoals een ligging naast een industriegebied of treinspoor, halen de prijs dan weer naar beneden.

Wanneer het om de ligging gaat, is ook de nabijheid van faciliteiten belangrijk. Zo is het beter wanneer jouw vastgoed zich in de buurt van scholen, winkels en openbaar vervoer bevindt.

 

3. Soort woning

Welk type woning bied je te koop aan? Gaat het over een appartement, een huis, een chalet of een grote villa? Het spreekt voor zich dat al deze woningen anders geprijsd zijn!

 

4. Type bebouwing

Is je woning een rijwoning, een half open bebouwing of een vrijstaande woning. Hoeveel gevels telt het huis?

 

5. Aantal slaapkamers

Hoeveel slaapkamers of aparte kamers heeft je woning. Het is perfect mogelijk dat je woning een kleinere bewoonbare oppervlakte heeft, maar wel die extra slaapkamer waar een gezin naar op zoek is. Extra slaapkamers halen de prijs van je woning omhoog.

 

6. Leeftijd en staat van de woning

Wat is het bouwjaar van je woning? Werd het huis gerenoveerd? Wanneer werden er renovatiewerken uitgevoerd en welke werken werden er juist uitgevoerd?

 

7. Graad van afwerking

Hoe ziet de afwerking van je woning er juist uit. Is het compleet afgewerkt of ontbreken er bepaalde zaken? Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen is belangrijk. Is je huis afgewerkt met basismaterialen of werd er gekozen voor een luxueuze afwerking met duurzame materialen?

 

8. Energieprestaties

Tot slot is ook de energiezuinigheid van de woning of het appartement belangrijk. Een goed geïsoleerd huis met een lage EPC waarde is meer waard dan een woning waar de EPC waarde erg hoog ligt. De energiezuinigheid van een woning wordt bepaald door een expert, maar je kan zelf al wel inschatten hoe deze waarde ongeveer is. Is je dak geïsoleerd? Zijn de muren geïsoleerd. Heb je ramen van enkel glas of dubbel glas?

 

Hoe schat ik de waarde van mijn woning

Wanneer je de waarde van een woning wil achterhalen, zijn er 2 mogelijkheden. Je doet zelf een gok naar de waarde of je rekent op een expert om de waarde te bepalen.

 

Ik schat zelf de waarde van mijn woning

Wanneer je ervoor kiest om je woning te koop te zetten, kan je zelf een gokje wagen naar de correcte prijs van een woning. Misschien vraag je veel te veel en geraakt je woning niet makkelijk verkocht. Maar het kan ook zijn dat je een te lage vraagprijs hanteert. Je woning wordt dan heel snel verkocht, maar je krijgt niet de juiste waarde voor jouw vastgoed. Zelf een prijs op je vastgoed plakken, is zonder twijfel een riskante onderneming.

 

Ik doe beroep op een expert om mijn woning te schatten

De beste manier om de correcte vraagprijs voor e woning te achterhalen, is door beroep te doen op een expert.

Immo De Rick heeft een ruime ervaring met het bepalen van de waarde van een woning. Wij zijn getraind in het opsporen van de voordelen en nadelen van vastgoed en zijn op de hoogte van de huidige trends in vastgoed. Een realistische vraagprijs voor vastgoed is ook afhankelijk van vraag en aanbod op de markt.

Bovendien laten wij ook meteen de EPC score van het vastgoed bepalen om een correcte prijs te bepalen.

De waardebepaling van uw vastgoed is helemaal gratis. Neem vandaag nog contact met ons op om de correcte waarde van uw vastgoed te laten bepalen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven