Hoe lang duurt het om een woning te kopen?

Hoe lang duurt het om een woning te kopen?

Dit bericht delen

Je gaat eindelijk een woning kopen. Het perfecte pand voldoet aan je wensen en je hebt de knoop doorgehakt. Nu kan het proces niet snel genoeg gaan, want je staat te popelen om de verhuiswagen in te laden en je nieuwe woning te betrekken. Spijtig genoeg gaat het allemaal niet zo snel! Hoe lang duurt het eigenlijk om een woning te kopen?

 

Welke factoren vragen tijd bij de aankoop van een woning?

De zoektocht naar een woning kan natuurlijk ook een tijdje duren. In de meeste gevallen duurt de zoektocht het langst en deze periode varieert van koper tot koper. In dit artikel gaan we ervan uit dat je jouw droomwoning al gevonden hebt!

Wanneer je een woning koopt, moet er heel wat geregeld worden. Er komen bezoekjes aan de bank en de notaris aan te pas. Het hele proces neemt behoorlijk wat tijd in beslag, maar je kan helaas geen enkele stap overslaan.

We zetten even de handelingen die tijd vragen op een rijtje. Zo kan je beter een inschatting maken van hoe lang het juist duurt om een woning te kopen.

Deze spannende rit begint wanneer jij de verkoopovereenkomst tekent. Die overeenkomst houdt enkel stand wanneer jij erin slaagt om effectief een lening te krijgen bij de bank. Het is dus eigenlijk eerder een overeenkomst voor koopintentie.

 

Hypotheek of lening rond krijgen

De meeste burgers moeten een lening aangaan om een woning te kunnen kopen. Die lening vraagt een beetje tijd. Zo moet je eerst een afspraak maken bij je bank. Daar ga je een gesprek aan met één van de medewerkers om de mogelijkheden te overlopen.

In de moderne tijd waarin we momenteel leven, bieden veel banken de mogelijkheid om je hypothecaire lening online aan te vragen. Dit proces gaat zeker een heel stuk sneller.

De bank controleert je gegevens en keurt je lening goed of af.

Sommige kopers kiezen ervoor om bij verschillende banken langs te gaan om een betere deal te scoren. Maar dat vraagt natuurlijk tijd!

Gemiddelde tijd om je hypothecaire lening af te sluiten: 1 tot 3 weken.

Je kan dit proces versneller door vooraf een principiële goedkeuring voor je lening aan te vragen bij je bank.

 

De verkoper blijft nog even in het pand

Het gebeurt zeer regelmatig dat de verkoper nog niet klaar is om het pand vrij te maken. In sommige gevallen heeft deze nog geen nieuwe woonst of moet die nieuwe woning nog gebouwd worden. Deze vertraging staat uiteraard altijd vermeld in de verkoopovereenkomst. Je weet dus op voorhand perfect wanneer je de nieuwe woning zal kunnen betrekken.

Wanneer de vorige eigenaar na de verkoop nog in het pand blijft wonen, wordt er veelal een regeling getroffen waarbij deze huur betaalt aan de nieuwe eigenaar.

 

Verlijden van de koopakte

Na het tekenen van de verkoopovereenkomst krijgt de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent dat de akte officieel wordt gemaakt.

Het verlijden van de akte is een handeling die door de notaris wordt uitgevoerd. Het houdt iets meer in dan het zetten van een stempel en handtekening. Die 4 maanden zijn in de meeste gevallen geen overbodige luxe.

Tijdens deze periode brengt de notaris een heleboel papierwerk in orde. En daar hoort ook wat papierwerk bij waar je soms even op moet wachten, zoals het EPC attest en andere attesten.

De duur van deze periode hangt af van hoe snel de notaris alle nodige documenten kan bemachtigen.

 

Zo lang duurt het om een woning te kopen!

Op de vraag: “Hoe lang duurt het om een woning te kopen?”, bestaat niet echt een pasklaar antwoord. Er zijn te veel factoren die het proces eventueel kunnen vertragen.

We merken wel dat er de tijd tussen het tekenen van de voorlopige overeenkomst en de overdracht van de sleutel de laatste jaren steeds langer duurt. Je mag er van uit gaan dat je gemiddeld zo’n 30 tot 60 dagen geduld moet hebben voordat je jouw nieuwe woonst kan betrekken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven