Hervorming Vlaamse verkooprechten in 2022

Hervorming Vlaamse verkooprechten in 2022

Dit bericht delen

De vastgoedprijzen in ons land blijven maar stijgen. Daardoor wordt het voor veel Vlamingen erg moeilijk om een woning te kopen. De Vlaamse regering wil haar inwoners een duwtje in de rug geven door een hervorming van de Vlaamse verkooprechten in te voeren. Vanaf 1 januari 2022 wordt de registratiebelasting bij de aankoop van een woning verlaagd. Die verlaging van de registratierechten is van toepassing bij de aankoop van een eerste en enige eigendom. Dat zorgt voor een interessant voordeel voor kopers die een eerste vastgoed willen kopen. Maar hoe werkt het juist?

 

Wat is registratiebelasting of verkooprecht?

Het verkooprecht is een belasting die je aan de overheid betaalt wanneer de registratie van een vastgoed wordt overgedragen naar een ander persoon. Het bedrag van het verkooprecht wordt bepaald aan de hand van de waarde van het vastgoed.

In Vlaanderen bedraagt het tarief voor de registratiebelasting gemiddeld 10%, maar kopers kunnen genieten van een korting op het tarief wanneer het vastgoed binnen de 3 jaar na aankoop gebruikt wordt als hoofdverblijfplaats. Dat verlaagde tarief was tot op heden 6%. Vanaf 1 januari 2022 wordt het tarief opnieuw verlaagd.

 

Verlaging registratierecht eerste eigendom

Vanaf 1 januari 2022 daalt de registratiebelasting bij de aankoop van een eerste eigendom van 6% naar 3%.

Ook voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) betalen Vlamingen vanaf 1 januari nog maar 1% i.p.v. 5%.

Daarnaast wordt ook de aankoopwaarde van een ‘bescheiden woning’ verhoogd. Dat betekent dat je een duurdere woning kan kopen en toch nog steeds recht hebt op de bijkomende rechtenvermindering voor bescheiden woningen. Bij de aankoop van een bescheiden woning heb je recht op een verlaging van €2800 op het tarief.

 

12% verkooprechten voor een tweede eigendom

De aankoop van een tweede eigendom wordt een klein beetje duurder. Vanaf 1 januari 2022 betaal je voor een tweede verblijf niet langer 10% registratiebelasting. Het tarief wordt in 2022 verhoogd naar 12%.

 

Hervorming van de Vlaamse verkooprechten

Op 1 januari 2022 worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving voor Vlaamse verkooprechten. Naast de verlaging van de registratierechten zijn er nog enkele interessante wijzigingen die op veel Vlamingen van toepassing zijn.

  • Verlaging registratierechten voor een eerste en enige woning van 6% naar 3%
  • Verhoging registratierechten voor 2de eigendom van 10% naar 12%
  • Verlenging van de termijn om een woning te verkopen wanneer u een andere woning wil kopen
  • Verhoging van de aankoopwaarde van een bescheiden woning

 

Op zoek naar meer informatie of professioneel advies?

Heb je vragen over de wijzigingen in de Vlaamse verkooprechten of vraag je je af welke invloed deze verandering heeft op jouw situatie? Neem dan gerust even contact op met onze experts. We bekijken graag jouw situatie en adviseren je over de mogelijkheden.

Vastgoedkantoor De Rick is gespecialiseerd in vastgoed. We volgen alle wijzigingen in de wetgeving op de voet op. Je kunt dan ook altijd bij ons terecht met vragen!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven