Een nieuwbouwwoning kopen of toch een ouder huis?

Een nieuwbouwwoning kopen of toch een ouder huis?

Dit bericht delen

Het is zover! De tijd is rijp voor de aankoop van een eigen woning. Spannend!

Hoewel het uitkiezen van een geschikte woning geen sinecure is, kan je het jezelf een pak gemakkelijker maken door goed voorbereid op zoek te gaan. Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is of je voorkeur uitgaat naar een nieuwbouwwoning of naar een ouder huis. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zetten we enkele belangrijke punten voor je op een rij.

 

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning kopen?

1. Duidelijk beeld van de totale kostprijs

Bij de aankoop van een nieuwe woning kan je een vrij accurate schatting maken van de totale kostprijs. Het ganse project wordt vooraf goed uitgedacht. Hierbij kan je de hulp inzetten van ervaren vakmensen die de kostprijs berekenen van hun werkuren en materialen. Hierdoor beperk je het aantal onvoorziene extra kosten tot een minimum.

 

2. Eigen keuze van stijl, indeling en gebruikte materialen

Het allerleukste aan het plaatsen van een nieuwbouwwoning is dat je alles zelf kan kiezen. Van de indeling tot de gebruikte materialen, alles wat er in jouw toekomstige huis geplaatst en gebruikt wordt is in jouw eigen stijl. Zo creëer je jouw nieuwe thuis volledig naar jouw wens en krijg je een uniek resultaat.

 

3. Energiezuinig en dus ook een lagere energiefactuur

Aangezien jij zelf bepaalt welke materialen er gebruikt worden bij de bouw van je woonst kan je de woning heel energiezuinig maken. De juiste keuze van isolatie, beglazing, verwarming en andere, is enorm voordelig voor je toekomstige energiefactuur.

 

Wat zijn de nadelen van een nieuwbouwwoning kopen?

1.Hoge aankoopprijs

De aankoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt hoog. Indien je ook nog een bouwgrond moet aankopen is voor vele mensen het budget al op alvorens ze met de effectieve bouw kunnen starten. Ondanks de hoge kost van een nieuwe woning krijg je hiervoor natuurlijk veel in de plaats. Alles hangt af van het budget.

 

2. Niet snel beschikbaar

De bouw van een nieuwe woonst gebeurt niet in één-twee-drie. Het ganse bouwproces neemt al gauw enkele maanden tot over een jaar in beslag. Ga er dus maar vanuit dat je nog wel wat geduld moet uitoefenen vooraleer je effectief je intrek kan nemen.

 

3. Veel organisatie en bijkomende stress

Er moet veel gepland en uitgekiend worden bij het zetten van je nieuwe woning. Denk maar aan het regelen van de nodige bouwvergunningen, het inhuren van een architect, het aankopen en leveren van materialen tot het inhuren van vakmensen. Dit gaat vaak ook niet zonder slag of stoot en kan daarbij voor veel stress zorgen. Tenslotte gaat het om grote bedragen geld en om jouw toekomst.

 

Wat zijn de voordelen van een ouder huis kopen?

1. Je kan de uitgave van extra kosten spreiden

Eén van de grootste voordelen van het kopen van een bestaande woning is dat je de verdere uitgaven van extra kosten kan spreiden. Bereid je goed voor wanneer je een woning gaat bezichtigen. Als je een doordachte keuze maakt, kan je kosten voor eventuele renovaties zo verdelen dat je ze pas maakt wanneer er weer budget gespaard is.

 

2. Snel beschikbaar

De aankoop van een bestaand huis kan heel snel gaan. Mits de goedkeuring van een lening, rest er enkel nog het zetten van de handtekening en het overhandigen van de sleutel. In no-time kan je de intrek nemen in je woning en er een gezellig thuis van beginnen maken.

 

3. Charme van authentieke elementen

Vaak kiezen mensen ervoor om een oudere woning te kopen omdat ze op zoek zijn naar een huis met een ziel. De voorkeur voor een bepaalde architectuur of de aanwezigheid van bepaalde stijlelementen geven een woning een distinctief karakter dat soms ontbreekt in een nieuwbouwwoning.

 

Wat zijn de nadelen van een ouder huis kopen?

1. Veel extra kosten

Het grootste en meteen ook belangrijkste nadeel bij de aankoop van een ouder huis is dat er veel extra kosten bijkomen. Bij de aanschaf van een bestaande woning moet je een aantal essentiële zaken controleren die je kostprijs gauw enorm de hoogte in kunnen jagen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 

2. Renovatie van elektriciteit, riolering, beglazing, …

Wat vaak voorkomt bij oudere huizen is de slechte staat van elektriciteit en isolatie. Een heel huis voorzien van nieuwe ramen en bekabeling is een kostelijke bedoening. Ook het ontbreken van riolering of het malfunctioneren hiervan kan een heel onaangename en dure renovatie met zich meebrengen.

 

3. Herindeling en verbouwing

De kans is groot dat de indeling van een oud huis niet overeenkomt met jouw wensen. Bepaalde ruimtes zijn te klein of te groot of misschien zelfs overbodig. Het weghalen van muren en het creëren van nieuwe vertrekken brengt een hoop extra uitgaven met zich mee, om over het stof nog maar te zwijgen.

 

4. Hogere uitgave voor energiefacturen

Indien je niet onmiddellijk het budget hebt om je oudere woning energiezuiniger te maken, dan is de kans groot dat je een hoog energiefactuur in je brievenbus mag verwachten.

 

Een nieuwbouwwoning kopen of een bestaand ouder huis?

Zoals je ziet heeft elke optie zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt en dit kan wel een beetje overweldigend zijn. Vergeet niet dat het in de eerste plaats een leuke bezigheid is waar je plezier aan mag en kan beleven. Met ons team staan we je heel graag bij in het vergemakkelijken en het maken van die keuze. Reken op ons om de zoektocht naar jullie droomhuis te realiseren

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven