Een huis huren? Met deze kosten moet je rekening houden!

Een huis huren? Met deze kosten moet je rekening houden!

Dit bericht delen

Wil je een huis gaan huren? Dan heb je waarschijnlijk veel oog voor de huurprijs. Dat is logisch! Toch hou je best ook rekening met de bijkomende kosten die je maandelijks betaalt wanneer je een huis gaat huren.

Afhankelijk van het door jou gekozen huis, kunnen de kosten beperkt zijn, maar ze kunnen ook hoger oplopen dan verwacht. Dit zijn de extra lasten bij het huren van een huis waar je op moet letten:

 

Eenmalige kosten bij het huren van een huis

Eenmalige kosten gebeuren slechts één keer, meestal bij de start van het huurcontract. Je houdt best wat budget opzij voor deze kosten, want ze zijn onvermijdelijk en worden vaak over het hoofd gezien in het enthousiasme om te verhuizen.

 

Huurwaarworg

De huurwaarborg is een verplichte betaling bij de aanvang van het huurcontract. Gewoonlijk bedraagt de prijs van de huurwaarborg 2 of 3 maanden huur. Het is een soort van verzekering voor de verhuurder om zich in te dekken tegen schade.

De effectieve prijs van de huurwaarborg staat vermeld in het huurcontract. In principe krijg je deze terug op het einde van je huurperiode.

 

Plaatsbeschrijving

Bij de aanvang van je huurperiode wordt er steeds een plaatsbeschrijving opgemaakt. Dat is een omschrijving van de eventuele gebreken die al aanwezig waren. Berokken je schade aan het huurhuis, dan kan later worden aangetoond of deze schade al dan niet aanwezig was toen jij in het huis trok.

Hetzelfde geldt natuurlijk in de andere richting. Een plaatsbeschrijving dient om zowel jezelf als de huiseigenaar in te dekken. Meestal worden de kosten voor de opmaak van de plaatsbeschrijving gedeeld door beide partijen.

 

Verhuis of verhuiswagen

De kosten voor een verhuis variëren erg hard afhankelijk van je persoonlijke keuzes. Verhuis je zelf je spulletjes? Of huur je een verhuisfirma in die alles voor je doet? Misschien heb je zelfs een verhuislift nodig waneer je naar een hoger gelegen appartement verhuist.

 

Inboedel en meubels

Ga je voor het eerst alleen wonen, dan heb je waarschijnlijk nog een heleboel spulletjes nodig voor de inrichting van de woning en je inboedel: tafel, stoelen, een bed, kasten, ….

Verhuis je van het ene huis naar een ander huis, dan kan je waarschijnlijk gebruik maken van de inboedel die je voordien al had.

 

Aansluitingskosten

Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning, moet je zorgen dat al je aansluitingen weer in orde zijn. Zo moet je je aansluiten voor de volgende voorzieningen:

  • Elektriciteit
  • Verwarming
  • Internet en / of televisie
  • Water

 

Maandelijkse kosten bij het huren van een woning

Iedere maand heb je terugkerende kosten voor diensten die je gebruikt en services die je verbruikt. Deze kosten zijn afhankelijk van de dingen waarvoor je bent aangesloten en voor de meeste Belgen zijn ze gelijkaardig.

 

De huurprijs

De huurprijs zelf is vaak de grootste kost die je iedere maand moet betalen. Je komt deze prijs overeen met de verhuurder en deze staat dan ook in het huurcontract vermeld.

Je huisbaas kan deze huurprijs ieder jaar indexeren. In dat geval betaal je ieder jaar een beetje meer huur.

 

Elektriciteit

Nadat je de aansluitingskosten voor elektriciteit hebt betaald aan de leverancier, word je ook verwacht om iedere maand je verbruik te vergoeden.

Je betaalt gewoonlijk een vast bedrag per maand. Op het einde van het jaar wordt je totale verbruik gecontroleerd op je meter in je woning. Het zou dus kunnen dat je aan het eind van het jaar moet bijleggen, of dat je geld terug krijgt.

 

Verwarming

Voor verwarming geldt hetzelfde principe als voor elektriciteit. Ook hier betaal je een vast bedrag per maand. Na een jaar wordt je verbruik bekeken en kunnen de prijzen worden aangepast.

Sommige woningen zijn voorzien van een tank met stookolie voor verwarming. Die moet dan ook regelmatig bijgevuld worden.

Om te weten hoe hoog je verwarmingskosten zullen zijn, kijk je best naar de afmetingen van de woning, maar ook naar de EPC waarde of het energiecertificaat.

 

Water

Water wordt aangerekend per kubieke meter. Meestal betaal je een vast maandelijks bedrag. Op het einde van het jaar wordt je meter afgelezen en krijg je eventueel een afrekening.

 

Internet en televisie

Op het gebied van televisie en internet heb je al even veel mogelijkheden als voor de andere voorzieningen. Sommige huurders kiezen voor het snelste internet en alle beschikbare televiesiezenders. Andere huurders selecteren dan weer de goedkoopst mogelijk optie. Deze maandelijkse betaling kan sterk variëren in prijs!

 

Afvalverwerking

Deze onkost is sterk afhankelijk van je gemeente of woonplaats. Meestal moet je toch rekening houden met de aankoop van vuilniszakken of een maandelijkse kost op basis van de hoeveelheid afval die je meegeeft met de vuilniskar.

 

Eventueel gemeenschappelijke kosten

Gemeenschappelijke kosten komen vooral voor bij het huren van een appartement. Dit bedrag omvat bijvoorbeeld de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes, onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en dergelijke zaken.

De gemeenschappelijke kosten staan duidelijk vermeld in het huurcontract.

 

Extra ruimtes

Huur je een garage, kelderruimte of opberghok? Dan moet je deze kosten ook meetellen. Het gebeurt vaak dat een garage of opslagruimte is inbegrepen in de huurprijs van je woning of appartement, maar in sommige gevallen niet!

 

Verzekering

Last but not least: verzekering!

Een aantal verzekeringen zijn verplicht, terwijl andere optioneel zijn. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor je huurwoning. Het kan ook gebeuren dat je verhuurder je verplicht om een familiale verzekering te nemen.

 

Dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij het huren van een huis

De kosten om een huis te huren, houden dus niet op na het betalen van je maandelijkse huur. Ook al zijn de andere kosten niet meteen de huurkosten, maar eerder kosten van het leven, je moet er toch rekening mee houden!

Heb je vragen over de bijkomende kosten? Wil je graag persoonlijk advies over het huren of verhuren van een huis of appartement? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder!

Gerelateerde nieuwsberichten

Scroll naar boven