Dit moet je doen bij de verkoop van je eigen huis

Dit moet je doen bij de verkoop van je eigen huis

Dit bericht delen

Je wil je eigen huis verkopen, maar bent niet helemaal zeker wat er allemaal bij komt kijken.

Dat is erg begrijpelijk, want soms is het moeilijk om doorheen het bos de bomen nog te zien. We maken je graag wegwijs met enkele interessante tips om je huis te verkopen.

 

Bereid jezelf en je huis voor!

Zorg dat je huis er netjes uit ziet! Een potentiële koper probeert wel doorheen jouw spulletjes te kijken, maar toch helpt het wanneer je huis er piekfijn en gezellig uit ziet.

Ben je zelf al verhuisd en staat de woning leeg? Een onbewoond huis voelt altijd een beetje killer aan dan een bewoond huis. Toch is het voor potentiële kopers ook interessant om een leegstaande woning te bezichtigen. Zo kunnen ze zich beter inbeelden hoe hun eigen spulletjes de ruimte zouden innemen.

Staan jouw spullen nog in de woning? Probeer dan om een aangename sfeer te creëren die er voor zorgt dat eventuele kopers zich onmiddellijk thuis voelen.

Steeds meer verkopers doen ook een verkoopsstyling van de woning om die er nog beter te laten uitzien! Bij een verkoopsstyling wordt het interieur van de woning helemaal opgekalefaterd en gestyled. Het interieur ziet er dan uit alsof het uit een brochure voor een interieurspecialist komt!

 

De prijs voor je woning bepalen

Met de prijsbepaling hebben de meeste verkopers het moeilijk. Een realistische vraagprijs is namelijk erg belangrijk om je huis te kunnen verkopen.

Vraag je te veel, dan komt er niemand naar je woning kijken. Vraag je te weinig, dan schiet je jezelf tekort.

Je kijkt best even op immo websites om te kijken wat de vraagprijs voor een vergelijkbare woning in de regio is. We raden altijd aan om een expert te raadplegen voor advies omtrent de vraagprijs.

Immo De Rick biedt een gratis waardebepaling aan die je op weg helpt naar een realistische vraagprijs voor je woning.

 

Je woning aanbieden op de vastgoedmarkt

Wanneer je je woning aanbiedt op de vastgoedmarkt, doe je er goed aan om vanaf het eerste moment een goede indruk na te laten.

Zorg ervoor dat je professionele foto’s hebt die meteen een leuk beeld geven van de woning.

Zet de positieve punten van je huis in de verf.

Zet veel informatie in je zoekertje. Niemand koopt graag een huis op basis van 2 zinnen met informatie. Voorzie een tekstje met informatie over de woning, de omgeving, de voorzieningen, …

 

Onderhandelen met potentiële kopers

Hap zeker niet te snel toe wanneer een koper interesse toont in je huis. Heb je meerdere geïnteresseerde kopers, dan loont het vaak om even een afwachtende houding aan te nemen. Op die manier kan je de verkoopprijs eventueel nog verhogen door kopers tegen elkaar te laten bieden.

Let wel op dat je niet té lang wacht, want de vastgoedmarkt is erg competitief en misschien hebben jouw kopers nog wel een andere woning op het oog!

 

Contracten en formaliteiten

De contracten en andere formaliteiten zijn onmisbare aspecten bij de verkoop van een woning. Je kan dan ook niet zomaar zelf een contract opstellen, want een verkoopsovereenkomst moet aan verschillende eisen voldoen.

Laat een officiële verkoopsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle wettelijke voorschriften.

Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om je koper bedenktijd te geven en moet het contract ook voorzien zijn van ontbindende voorwaarden.

Behalve je koopovereenkomst, moet je ook verscheidene attesten kunnen voorleggen:

  • Keuringsattest van de elektrische installatie
  • Bodemattest bij verkoop van grond
  • Certificaat van de stookolietank (indien aanwezig)
  • EnergiePrestatieCertificaat (EPC)
  • Informatie over de overstromingsgevoeligheid van het vastgoed
  • Postinterventiedossier voor verbouwingen die na 2001 werden uitgevoerd
  • Stedenbouwkundige vergunning
  • Uitreksels uit het kadaster

Een woningpas is een digitaal paspoort van je huis dat je al een eind op weg helpt om te voldoen aan alle voorwaarden.

 

Schakel een immo kantoor in

Het is tegenwoordig niet moeilijk om eventuele kopers te bereiken via platformen als Facebook of websites met zoekertjes. Daarom beslissen veel eigenaars om hun huis te verkopen zonder de hulp van een immo kantoor.

Toch raden we aan om advies in te winnen van een expert, want mensen bereiken is niet het enige dat belangrijk is bij de verkoop van een huis.

Een immo kantoor kan je helpen met alle formaliteiten waar je misschien niet aan had gedacht!

 

Immo De Rick geeft je graag advies bij de verkoop van je eigen huis

Vastgoedkantoor De Rick heeft een jarenlange ervaring met het verkopen van woningen. We weten wat je nodig hebt en hoe je de best mogelijke prijs voor je woning krijgt.

Laat gratis de waarde van je woning bepalen en win advies in bij een expert!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven