De woningpas: wat is dit juist?

De woningpas: wat is dit juist?

Dit bericht delen

Op 3 december 2018 werd de woningpas voorgesteld door de Vlaamse ministers van Energie, Milieu en Wonen. Maar wat is de woningpas juist en waarvoor dient het?

 

Wat is een woningpas?

De woningpas is een soort digitaal paspoort van een woning dat informatie en attesten van verschillende databanken op één plek samenbrengt.

 

Welke informatie bevat een woningpas?

De woningpas bevat verschillende gegevens, waaronder:

  • Administratieve en historische informatie over de woning
  • Gegevens over de indeling, ligging en omgeving van de woning
  • Informatie met betrekking tot de Ruimtelijke Ordening, zoals overstromingsgevoeligheid, onroerend erfgoed, bestemming volgens gewestplan, …
  • Attesten en keuringen
  • Informatie over structuren en installaties, zoals de riolering of bijvoorbeeld zonnepanelen
  • Informatie over energie en isolatie, waaronder gegevens uit de EPB-aangifte of een energieprestatiecertificaat

Je kan de gegevens over jouw woning bovendien vergelijken met andere woningen in je gemeente of provincie.

Die informatie werd samengebracht uit databanken van verschillende Vlaamse agentschappen: het Vlaams Energieagentschap, het Departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

 

Waarom is een woningpas zinvol?

De woningpas zorgt ervoor dat de hoeveelheid papierwerk danig verminderd wordt als je een woning wilt (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren, doordat alle informatie op één plek is samengebracht.

Daarnaast heeft de woningpas als doel om de duurzaamheid in woningen te verbeteren. In de toekomst zal de woningpas bijvoorbeeld suggesties doen voor investeringen voor betere energieprestaties.

 

Hoe ziet de woningpas er in de toekomst uit?

De woningpas brengt nu uitsluitend informatie over woningen van particulieren, maar vanaf 2020 zou dit uitgebreid worden naar alle woningen (zoals appartementen) en zelfs naar alle gebouwen.

Ook de informatie die de woningpas bevat zou de komende jaren nog aangevuld worden, onder meer met verschillende attesten en met gegevens over de werken die de bezitter of gebruiker er zelf aan uitgevoerd

heeft. Bovendien zullen eigenaars informatie over de woning kunnen delen met eventuele kopers, huurders, notarissen, makelaars, e.d.

 

Hoe kan je een woningpas raadplegen?

De woningpas is gratis en wordt automatisch aangemaakt. Een eigenaar kan alle beschikbare informatie over zijn of haar woning consulteren via woningpas.vlaanderen.be. Dat doe je met je eID en een kaartlezer.

De Rick vastgoedadvies geeft jou graag meer uitleg. Jouw adviseurs in het doolhof van de immowereld. Contacteer ons gerust voor advies op maat!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven