Bouwen wordt binnenkort opnieuw duurder

Bouwen wordt binnenkort opnieuw duurder

Dit bericht delen

Wil je beginnen bouwen? Daar denk je best nog eens over na, want in 2019 wordt bouwen gemiddeld 4,5 procent duurder dan in 2018.

 

Duurdere bouwmaterialen

Die toename van de gemiddelde bouwkost wordt veroorzaakt door prijsstijgingen bij de bouwmaterialen. Die prijsstijgingen zijn dan weer het resultaat van tekorten van bepaalde grondstoffen en gestegen transportkosten. Door de tekorten zijn er bovendien ook langere levertijden.

Bouwmaterialen worden eigenlijk ieder jaar duurder, maar dit jaar zijn er een aantal uitzonderlijke prijsstijgingen. De normale prijsstijgingen liggen tussen 3 en 6 procent. De prijzen van materialen zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf zijn nu echter gestegen met 8 tot zelfs 15 procent.

Materiaalleveranciers pasten op basis van die ontwikkelingen hun prijzen aan en stuurden in het najaar van 2018 hun nieuwe prijslijsten naar bouwbedrijven. Die bouwbedrijven maken hun contracten in 2019 op basis van de nieuwe prijzen. Op die manier rekenen ze de gestegen prijzen van bouwmaterialen door aan hun klanten.

 

15.600 euro meer voor dezelfde woning

Sectororganisatie Bouwunie schat dat daardoor de bouwkosten vanaf 1 januari 2019 gemiddeld 4,54 procent hoger liggen dan in 2018. Een woning die in 2018 bijvoorbeeld een kostprijs had van 345.000 euro, zal dit jaar 15.600 euro meer kosten om te bouwen.

 

Iets kopen of huren?

Vraag je je af of bouwen iets voor jou is? Houd dan best rekening met stijgende en wisselende prijzen in de komende periode.

Koop of huur je liever iets? Bij De Rick staan we je bij met vastgoedavies en helpen we je om je droomwoning te vinden. Wil je in een nieuw huis wonen, zonder zelf te bouwen? Goed nieuws: je kan bij ons ook terecht voor nieuwbouw.

Neem alvast een kijkje bij ons aanbod te koop en te huur. Zie je iets dat je interesseert? Contacteer ons, dan helpen we je graag verder.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven