Borg staan voor het huis van je kind, een goed idee?

Borg staan voor het huis van je kind, een goed idee?

Dit bericht delen

Woningen worden steeds duurder en het wordt voor jonge mensen dan ook steeds moeilijker om een lening af te sluiten voor vastgoed. Het gebeurt dan ook geregeld dat ouders voorstellen om borg te staan voor de lening van hun kind. Op die manier kan er een groter budget geleend worden en zorgen de ouders ervoor dat banken een garantie hebben voor de afbetaling van het geleende bedrag.

Maar is het een goed idee om borg te staan voor de lening van je kind? We geven je graag wat meer details.

 

Woonkrediet aanvragen bij je bank

Wanneer je als consument een lening wil aangaan voor de aankoop van een woning, wordt er verwacht dat je zelf alvast een deel van de kosten meteen kunt betalen. Op dit ogenblik moet je 10% van de complete aankoopprijs alvast op je spaarboekje hebben staan om een woning te kunnen kopen. Heb je dat budget niet? Dan weigeren de meeste banken jouw lening meteen. Maar er is geen reden tot wanhoop, want er bestaan altijd andere oplossingen!

 

Kan je als ouder borg staan voor de lening van een kind?

Het is mogelijk om het complete aankoopbedrag van een woning te financieren met een lening, zolang je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Ook wanneer je inkomen maar heel nipt de kosten van de afbetaling dekt, kan je iemand met een groter financieel vermogen borg laten staan voor je lening.

Alleen naaste familieleden kunnen borg staan en het zijn dan ook vaak de ouders die als eerste naar voor stappen om borg te staan voor de hypotheek van hun kinderen.

 

Is het een goed idee om borg te staan voor een hypotheek van een kind?

Het is, als ouder, niet meer dan normaal dat je jouw kinderen alles wil geven wat je kan. Door borg te staan voor hun hypothecaire lening, zorg je ervoor dat je kind een woning kan kopen, terwijl dat anders moeilijk of onmogelijk was. Maar er bestaan natuurlijk wel enkele risico’s.

  • Wanneer je kind niet in staat is om de afbetaling te doen, draai jij als ouder op voor de kosten. Een onbetaalde hypotheek moet worden opgevangen door de personen die borg staan. Dat ben jij, als ouder, in dit geval.
  • De relatie tussen ouder en kind kan in sommige gevallen onder spanning komen te staan, zeker wanneer de lening niet tijdig afgelost wordt.
  • Heeft jouw kind een relatie en staan beide ouderparen borg voor de lening? Dan kunnen er problemen ontstaan wanneer jouw kind de relatie beëindigt. Die hypotheek wordt plots een ingewikkelde aangelegenheid!

 

Wie kan borg staan voor een hypotheek?

Jongeren die moeite hebben om een hypothecaire lening aan te gaan bij de bank, kunnen in de meeste gevallen gebruik maken van een persoon die borg voor hen staat. Maar deze regeling is begrensd en niet iedereen kan borg staan voor een hypotheek.

In principe kan iedereen borg staan voor een lening. Je hoeft geen naaste verwanten te zijn, maar de borgsteller moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. De bank zal nagaan of de borgsteller kredietwaardig is en of die in aanmerking komt voor de borgstelling.

De borgstelling is bindend en wordt contractueel vastgelegd in de kredietakte van de lening. Eenmaal ingetekend, is er geen weg terug.

Het is wel zo dat de periode van de borgstelling niet per se de hele looptijd of het complete bedrag van de lening bedraagt. Je kunt ook opteren voor een borgstelling tijdens de eerste jaren of voor een bepaald deel van het bedrag.

 

Jouw kind steunen door borg te staan

Als ouder borg staan voor de lening van je kind, is dus helemaal niet zo’n slecht idee, zeker niet wanneer je er alles aan wil doen om je kind te helpen. Je houdt best rekening met de mogelijke struikelblokken. Daarnaast hou je als borgsteller best ook goed in de gaten of je kind inderdaad goed vordert met de afbetalingen.

Op die manier kan jouw kind, in economisch moeilijke tijden, alsnog een woning van zichzelf aankopen. In de meeste gevallen moet er zelfs helemaal geen beroep gedaan worden op de borgsteller om een lening verder af te betalen.

Heb je vragen over de aankoop van een woning voor jongeren met een kleiner budget? Neem gerust contact op met onze makelaars voor meer informatie. We beantwoorden graag jouw vragen en brengen graag duidelijkheid.

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven