5 handige tips voor het verhuren van je woning

5 handige tips voor het verhuren van je woning

Dit bericht delen

Het verhuren van je woning kan een aardige duit in het zakje brengen. En het is zeker een betere oplossing dan eigenaar zijn van een leegstaande woning. Je huis verhuren is dus een goede oplossing voor eigenaars die zelf hun woning niet meteen zelf kunnen betrekken of die een vastgoed bezitten als investering.

Bij het verhuren van een huis zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is dan ook geen proces dat van de ene op de andere dag in kannen en kruiken is.

Wil jij jouw woning gaan verhuren? Lees dan zeker even deze handige tips om je op weg te helpen!

 

Je woning voorbereiden voor huurders

Een huurder heeft zeker bepaalde verwachtingen wanneer die een huurwoning overweegt. De kans is groot dat je woning nog enkele aanpassingen nodig heeft voordat je het kan introduceren op de huurmarkt.

Je wil namelijk zo veel mogelijk faciliteiten afvinken en zorgen dat jouw woning echt de moeite waard is voor een huurder.

Daarbij begin je met de basisfaciliteiten die zeker aanwezig moeten zijn, zoals een complete keuken en badkamer. Maar ook de noodzakelijke installaties zoals verwarming, elektriciteit en warm water zijn essentieel voor iedere huurder.

Zorg ook dat de constructie van de woning in goede staat is. Zo kan je bijvoorbeeld geen woning verhuren waar grote scheuren in zitten of waarvan het dak in twijfelachtige staat is.

Jouw woning moet zich in optimale staat bevinden, wil je er een mooie huurprijs voor kunnen vragen. Bovendien trek je met een woning die zich in perfecte staat bevindt vaak ook een beter publiek aan.

 

De kwaliteitsnormen halen

De Belgische overheid eist dat huurwoningen aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Dat geldt dus ook voor jouw huurwoning.

In eerste instantie moet jouw huis veilig zijn voor je toekomstige huurder. Daarom ben je als verhuurder bijvoorbeeld verplicht om enkele attesten voor te leggen die de huurder informatie bieden over het pand.

Sommige attesten moeten verplicht voorgelegd worden bij de verhuur van een woning, terwijl andere attesten en optimalisaties eerder optioneel zijn.

Hoe beter de toestand is waarin je huurwoning zich bevindt, hoe hoger de huurprijs!

 • Conformiteitsattest
 • Energieprestatiecertificaat of EPC
 • Rookmelders en CO melders installeren
 • Controle van technische installaties

 

De huurprijs bepalen

Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijke huurprijs vragen voor je woning. Het mag natuurlijk wel een rendabele onderneming zijn! Maar wanneer je de huurprijs te hoog instelt, dan zullen er weinig of geen huurders interesse hebben in jouw pand.

Het is dus de kunst om exact die huurprijs te vragen die jou winst oplevert, terwijl je huurwoning toch nog interessant blijft voor potentiële huurders.

Er zijn dan ook verschillende factoren die invloed hebben op de huurprijs die je kan vragen voor een specifieke woning:

 • De oppervlakte van de woning
 • Het aantal kamers
 • De aanwezigheid en oppervlakte van het terrein en de tuin
 • De ligging van je woning
 • De afwerking en staat waarin de woning zich bevindt
 • De EPC score van de woning
 • Aanwezigheid van een garage, carport of oprit
 • Extra faciliteiten die andere woningen niet bieden

Je kan altijd gebruik maken van immo websites om de huurprijzen voor gelijkaardige woningen in de regio te vergelijken.

 

Marketing voor je huurwoning

De marketing van een huurwoning is een aspect dat door vele verhuurders zwaar onderschat wordt!

Potentiële huurders schuimen namelijk dagelijks het internet af, op zoek naar de ideale woning. Ze zoeken een huis of appartement dat aan hun wensen en verwachtingen voldoet. En daarvoor maken ze gebruik van de informatie die online beschikbaar is.

Wekt de voorstelling van jouw woning interesse? Dan zal de huurder misschien contact met je opnemen.

Hoe wek je de interesse van potentiële huurders?

 

Professionele foto’s die je woning in een mooi daglicht stellen

Zorg dat je foto’s vanuit de juiste hoek worden genomen. Zo lijken de ruimtes groter en lichter. Woningfoto’s die gemaakt worden op een zonnige dag zien er leuker uit dan foto’s die je maakt op een grijze dag met weinig licht.

Kortom, zorg ervoor dat je foto’s zodanig goed zijn dat je begint te twijfelen of je niet liever zelf in de woning wil gaan wonen!

 

Geef veel informatie

Meer informatie zorgt ervoor dat er meer is om van te houden.

De meeste mensen worden niet verliefd op een woning advertentie die simpelweg zegt: ‘huis te huur in goede staat’.

Je wil een uitgebreid en duidelijk beeld scheppen van alle positieve eigenschappen van jouw huurwoning.

 

Adverteer op verschillende platformen

Verspreid de gegevens van de huurwoning op verscheidene plaatsen. Behalve immo websites, kan je gebruik maken van verschillende andere platformen om zo veel mogelijk potentiële huurders te bereiken.

Zo kan je bijvoorbeeld aan je vrienden op Facebook vragen om je advertentie te delen. Of je doet beroep op een makelaar die alle kanalen kent waar huurders zich bevinden.

 

Laat je bijstaan door een professional

Wanneer je jouw woning gaat verhuren, dan heb je natuurlijk zelf ook wel enkele verwachtingen. Je hoopt dat je huurders vindt die goed zorg dragen voor jouw eigendom. Bovendien hoop je ook dat ze iedere maand netjes op tijd hun huur betalen. En je gaat er van uit dat alles vlot en probleemloos verloopt.

Spijtig genoeg is dat niet altijd het geval! Je moet namelijk met van alles en nog wat rekening houden.

Een professional kan je daarbij helpen. Zeker wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met het verhuren van vastgoed, is het een goed idee om je goed te informeren.

Ga dus zeker eens raad vragen bij een makelaar om te ontdekken wat die voor je kan betekenen.

 

Laat je adviseren!

Heb jij een woning of appartement dat je te huur wil aanbieden op de vastgoedmarkt?

Vastgoedkantoor De Rick heeft ervaring met vastgoed. We kunnen je dan ook bijstaan tijdens alle fasen van de verhuur. Bovendien helpen we je om alle formaliteiten in orde te brengen.

Zo kan je erop rekenen dat jouw huurwoning in regel is met de wetgeving én dat je een optimale huurprijs ontvangt voor je woning.

Wij screenen alle potentiële huurders op voorhand. Op die manier kan jij ervan uitgaan dat je iedere maand, netjes op tijd, je huurgeld op je rekening ziet verschijnen!

Neem vandaag nog contact met ons op. We adviseren je graag over het proces en de mogelijkheden!

Gerelateerde nieuwsberichten

Investeren, Kopen, Verhuren, Verkopen
Scroll naar boven