< Terug naar overzicht

Is bouwen iets voor mij?

24 oktober 2018
Is bouwen iets voor mij?

Een woning bouwen is voor veel mensen een droom. Je bepaalt mee hoe je toekomstige woning eruit zal zien. Je beslist zelf waar je met je gezin zal wonen en een huis blijft daarnaast ook een goede investering. Maar wat zijn andere redenen waarom mensen wel of niet bouwen?

Je eigen smaak vanaf de grond

Als je zelf een woning bouwt, kan je volledig je eigen stijl kiezen. Modern, landelijk of focus op duurzaam… je begint van nul en kan alle mogelijkheden op papier zetten. Wil je compact wonen met een grote tuin of juist grote ruimtes in je woonst? Alles is mogelijk.

Als je een huis koopt en wilt verbouwen, moet je steeds rekening houden met wat er al staat. Draagmuren, leidingen of een kelder kunnen soms niet passen in het plaatje van je droomhuis. Heb je niet de nood om je eigen creativiteit in je toekomstige huis bot te vieren? Dan is een huis kopen natuurlijk wel de perfect optie voor jou.

Eerste eigenaar in de nieuwbouw

Wil je de allereerste zijn die in een huis woont, zonder gebruikssporen van vorige eigenaars? Dan is een nieuwbouw de oplossing. Als je zelf je huis hebt gebouwd of laten bouwen, dan ben je effectief de eerste die een stap over de drempel zet. De muren en vloeren glimmen als nooit tevoren, het is net als een cadeautje openen op Kerstmis.

Als je een huis hebt gekocht, bestaat de kans dat renoveren of tenminste schilderen een must is omdat er al tal van jaren werd geleefd in de woning. Je kan dan het pand opknappen en meer aan je eigen stijl aanpassen. Als je op dat moment al in het huis woont, zal je waarschijnlijk wel een tijdje tussen de verfgeur of het stof moeten leven.

Tijd om zelf te klussen of laten bouwen?

Als je zelf een handige Harry bent en vrienden kan optrommelen om te komen helpen klussen, dan heeft je eigen gebouwde huis een aantrekkelijke charme. Maar je moet er natuurlijk heel wat tijd voor kunnen vrijmaken na je werkdag en in weekends. Vergeet niet om ervaren werkmensen in te schakelen voor zaken die je veiligheid zouden kunnen belemmeren. Geen ervaring met het leggen van leidingen of elektriciteit? Bespaar jezelf ongelukken of het opnieuw openbreken van je vloeren als je er geen kaas van hebt gegeten.

Een huis kan je ook laten zetten en dus een nieuwbouw via sleutel op de deur aankopen. Je koopt dan een woning in een project, hoeft geen rekening te houden met inrichting (maar hebt zeker wel inspraak) en je betaalt een vaste prijs. Natuurlijk is de oplevering van deze bouw vastgelegd door de projectontwikkelaar en bepaal je niet zelf wanneer je in het huis kan.

Waar rekening mee houden als je bouwt

Je hebt beslist om te bouwen, want je wilt je eigen stempel kunnen drukken op je huisje. Dan moet je rekening houden dat je bouwgrond moet aankopen en een bouwvergunning zal moeten aanvragen. Werk je samen met een architect? Dan kan hij of zij dat vaak voor je regelen. Je koopt zelf je bouwmateriaal aan, waardoor je vrij bent in je keuze, van duurzaam tot modern. Informeer je zeker op voorhand welke opties je hebt en wat de voordelen zijn, zodat je geen keuzestress krijgt. Krijg je al stress van al het werk dat komt kijken bij het bouwen van een woning? Dan is kopen of huren de veilige weg voor je toekomstige nestje.

Ontdek hier welke woningen bij jou in de buurt te koop zijn. Heb je een vraag of wil je een pand bezichtigen? Contacteer ons vrijblijvend.