Welke verschillende kosten zijn er bij het kopen van een woning?

Welke verschillende kosten zijn er bij het kopen van een woning?

Dit bericht delen

Een huis kopen, is geen kleinigheid. Het is een grote investering in de toekomst en het is dan ook erg interessant dat je goed op de hoogte bent van alle details. Zo weten we allemaal dat de kostprijs van de woning een kost is die je moet betalen, maar daar houdt het niet op. Er zijn nog enkele extra kosten waar je rekening mee moet houden. Het is dan ook niet moeilijk om verloren te lopen in een doolhof van aktes, belastingen en bijkomende kosten. Daarom beantwoorden we graag deze vraag voor je: welke verschillende kosten zijn er bij het kopen van een woning?

 

De aankoopprijs van de woning

De aankoopprijs van de woning is er eentje die vrij duidelijk en bekend is. Je vindt een woning op de vastgoedmarkt en die woning heeft een kostprijs.

De vraagprijs voor een woning is soms nog bespreekbaar en er kan wat aan gesleuteld worden. Dit is, zonder twijfel, de grootste kost bij de aankoop van een huis.

 

Registratiebelasting of BTW

Registratierechten voor een bestaand gebouw

Wanneer je een bestaande woning koopt, moet je daar een registratiebelasting voor betalen. De woning moet op jouw naam geregistreerd worden.

De registratiebelasting wordt berekend op de totale aankoopprijs van je woning. In België betaal je 6% registratierechten voor het eerste of enige huis dat je koopt.

Je betaalt de registratierechten via je notaris en die regelt verder ook alles voor je.

 

BTW voor een nieuwbouwwoning

Kies je voor een nieuwbouwwoning? Dan kan het zijn dat je geen registratiebelasting moet betalen, maar wel BTW. De BTW voor nieuwe woningen bedraagt 21% op het totale aankoopbedrag.

Een woning valt onder de noemer ‘nieuw’, tot het einde van het 2de jaar dat volgt op de eerste ingebruikname.

 

Notariskosten en administratieve kosten

De notaris is een onmisbare schakel bij de verkoop of aankoop van een woning. Het is dan ook de notaris die ervoor zorgt dat je niets over het hoofd ziet. En die notaris moet natuurlijk ook betaald worden voor de bewezen diensten.

 

Het ereloon van de notaris

Het ereloon van de notaris is vergelijkbaar met het ereloon van een dokter of andere professional. Dit is het loon dat je betaalt voor de professionele diensten die de notaris voor je uitvoert.

De notaris zal hiervoor een factuur voorzien, met een BTW van 21%.

 

Kosten voor de aankoopakte

Bij de verkoop van een woning of appartement moet er een notariële akte opgesteld worden. Zo lang deze akte niet door alle partijen ondertekend wordt, is er geen sprake van een verkoop.

Om die akte te kunnen opmaken, zijn er verscheidene documenten nodig, zoals stedenbouwkundige vergunningen en attesten. Alle kosten die gemaakt worden om de aankoopakte op te stellen, worden doorgerekend aan de koper.

De prijs van je aankoopakte kan dus stevig verschillen, afhankelijk van hoe ingewikkeld jouw dossier juist is en hoeveel verschillende documenten er verzameld moeten worden.

 

Kosten voor je hypotheek

De kans is reëel dat je een lening moet aangaan om je woning te bekostigen. Die lening bespreek je bij de bank en ze brengt enkele extra kosten met zich mee.

Je lening moet door de notaris geregistreerd worden. De prijs van deze registratie bestaat uit verschillende aspecten: registratierechten, een inschrijving in het hypotheekregister, het ereloon van de hypotheekverlener en het ereloon van de notaris die alle documenten opstelt.

 

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een jaarlijks terugkerende belasting die je betaalt als eigenaar van vastgoed.

Deze belasting wordt berekend op basis van de eigenschappen van je woning. Aan de hand van je gezinssamenstelling en de eigenschappen van het huis, wordt er een fictief huurbedrag bepaald voor jouw huis. Men noemt dit ook wel eens het kadastraal inkomen. Dat bedrag betaal je één keer per jaar in de vorm van een belasting aan de overheid.

 

Bijkomende kosten

We zijn nog niet helemaal klaar met de verschillende kosten bij de aankoop van een woning! Je mag je ook verwachten aan enkele extra kosten van variabele aard.

 

Verzekering

Nu je eenmaal een woning hebt gekocht, kun je die best ook goed verzekeren tegen schade, brand en inbraak. Dit zijn de meest voorkomende verzekeringen die je kunt voorzien:

  • Brandverzekering
  • Schuldsaldoverzekering

Hoewel deze verzekeringen in theorie niet verplicht zijn, is de kans groot dat je bank je verplicht om jezelf te verzekeren voordat je een lening kunt afsluiten.

 

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten kun je zelf zo duur of goedkoop houden als je wil. Hoewel mensen er geregeld voor kiezen om hun onderhoudskosten te drukken, kun je toch best zorgen dat je woning in perfecte staat blijft. Op die manier blijft de waarde van het vastgoed beter bewaard.

 

Vaste kosten

Je moet ook rekening houden met de maandelijkse en jaarlijkse vaste kosten die bovenop het aankoopbedrag van je woning komen. Zo verbruik je deze dingen waar je geregeld een rekening voor zal ontvangen:

  • Waterverbruik
  • Elektriciteitsverbruik
  • Gas of verwarming
  • Internet en televisieaansluiting

 

Dit zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning

Dit zijn de meest voorkomende kosten waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een woning. Enkele van deze kosten moet je ook uitgeven wanneer je huurt, zoals de vaste kosten en de brandverzekering. Het merendeel van de kosten is erg specifiek voor de aankoop van een nieuwe woning.

Gerelateerde nieuwsberichten

Scroll naar boven