Registratiebelasting, ook wel verkooprechten genoemd, is onvermijdelijk voor iedereen die geïnteresseerd is om een huis te kopen in België. Het kan een ingewikkelde en verwarrende materie lijken, maar met de juiste informatie kun je jezelf goed voorbereiden op de aankoop van een woning.
Wat is registratiebelasting?
De registratiebelasting is een eenmalige belasting die wordt geheven op de registratie van de aankoop van een woning. Het tarief varieert van het gewest waarin het onroerende goed zich bevindt en de exacte berekening ervan is afhankelijk van de aankoopprijs van het eigendom, de aard ervan en de betrokken partijen bij de transactie.
Waarom is een goede kennis van de registratiebelasting belangrijk?
De verkooprechten vormen een bepaald percentage van de totale transactiekosten bij de aankoop van een woning, dus een goed inzicht in deze extra kosten is erg belangrijk als je wilt investeren in vastgoed.
Waarom moet je hiervan goed op de hoogte zijn? Wel, de registratierechten zijn namelijk nooit inbegrepen in de aankoopprijs van een woning en je kan er ook geen lening voor krijgen bij de bank. Daarom raden we je aan om goed op de hoogte te zijn van het bedrag dat je extra moet betalen wanneer je een huis wilt kopen, want het zal uit je eigen spaarpot moeten komen.
Registratiebelasting in 2024 in verschillende gewesten
België bestaat uit drie gewesten: het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij hanteren elk hun eigen tarieven en regels omtrent de registratiebelasting. De verschillen kunnen groot zijn, dus het is belangrijk om te weten welke specifieke tarieven gelden in het gewest waarin je toekomstige vastgoed zich bevindt.
Vlaanderen
- Vlaanderen blinkt uit op het gebied van registratiekosten. In de afgelopen jaren heeft de overheid deze kosten al meerdere keren verlaagd. In 2024 is het tarief voor registratiebelasting op een eerste gezinswoning slechts 3%.
- Wanneer je je bij de aankoop van je enige, eigen woning ertoe verbindt om deze ingrijpend en vooral energiezuinig te verbouwen, vermindert dit tarief zelfs tot 1%.
- Enkel voor een bouwgrond en een tweede verblijf geldt nog een tarief van 12%.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Het standaardtarief voor de registratiebelasting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt 12,5%.
Dit percentage is niet van toepassing op het volledige aankoopbedrag. Voor het eerste bedrag tot 200.000 euro hoef je namelijk geen registratiebelasting te betalen in Brussel, dankzij de belastingvermindering die bekendstaat als het abattement.
Wallonië
Doet het ‘groot en klein beschrijf’ van weleer in Vlaanderen nog een belletje rinkelen? Dit was best een bizar systeem, want je moest meer registratiebelasting betalen op waardevolle panden, terwijl de belasting werd berekend op een verouderde kadastrale huurwaarde.
Wel, in Wallonië is dit oude systeem nog altijd van toepassing. Afhankelijk van het kadastraal inkomen betaal je
- 12,5% registratierechten (groot beschrijf) bij een KI boven 745 euro
- 6% (klein beschrijf) bij een KI onder die grens.
Maar dankzij de hierboven genoemde regeling van het ‘abattement’ betaal je in de meeste gevallen geen registratierechten op de eerste 20.000 euro van de aankoopprijs.
Tarief voor een woning met aankoopprijs van minder dan € 220.000
Bij de aankoop van een ‘bescheiden’ woning heb je als koper recht op een bijkomende rechtenvermindering. In 2024 bedraagt deze vermindering 2.800 euro voor woningen onderworpen aan het tarief voor de enige, eigen woning. De maximum aankoopprijs van deze ‘bescheiden’ woning is in 2024 vastgesteld op € 220.000.
Regels bij de aankoop van een huis
Een huis verkopen of kopen? Bekijk ons aanbod of contacteer ons gerust. Wij helpen je ook graag verder met alle vragen over registratierechten en andere regelgeving.